Dačić: Nismo ništa izdali, prodali, niti priznali

Naprednjaci i socijalisti podržali su parafiranje sporazuma o Kosovu

21.4.2013.
17:28
VOYO logo

Predsedništvo SPS jednoglasno je podržalo parafiranje sporazuma Beograda i Prištine koji je potpisan u Briselu, izjavio je premijer Ivica Dačić.

- Kad kažem prvi sporazum tako i piše. To znači da su tek na dnevnom redu sledeće važne teme, kao što je status Srpske pravoslavne crkve, naših verskih i kulturnih objekata, povratak raseljenih lica sa Kosova i Metohije i pitanje imovine, kako privatne tako i one koja je u vlasništvu Republike Srbije - rekao je Dačić posle sednice Predsednišva SPS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da će se voditi razgovori i o energetici, telekomunikacijama i mnogim drugim životnim temama koje se tiču srpskog naroda na KiM.

Dijalog sa Prištinom je, dodao je Dačić, vođen u neverovatno teškim uslovima, pod velikim pritiscima u zadatim okvirima koje nije zadala ova vlada i u momentu kada su već bili postignuti neki dogovori u prethodnom periodu, rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Takođe, Srbija na Zapadu nema saveznika, nijednog u ovim pitanjima. Naši prijatelji koji nisu priznali KiM kao nezavisnu državu nažalost nisu u situaciji da vode glavnu reč kada su u pitanju pregovori - rekao je Dačić.

- Nema trijumfalizma, osećao sam sve vreme pregovora ogorčenje, napravdu, težinu situacije. Svaki put kada sam išao ka kancelariji Ketrin Ešton osećao sam se kao da idem na streljanje, ali za narod se mora boriti - rekao je Dačić i dodao da Srbija na Zapadu nema saveznika, a da "naši prijatelji koji nisu priznali KiM", nisu u situaciji da vode glavnu reč kad su u pitanju pregovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je ponovio da delegacija Beograda nije pregovarala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, već sa celim zapadom i da Srbija nikada neće piznati nezavisnost Kosova pa makar to bilo po cenu evropskih intregracija.

Ivica Dačić kaže da ga neće zaplašiti pretnje koje mu stižu putem mobilnog telefona, i dodaje da sporazumom nikoga nismo izdali ni prodali i ništa priznali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ovih dana smo suočeni sa različitim pretnjama, (Aleksandru) Vučiću i meni, a pretpostavljam i (predsedniku Srbije Tomislavu) Nikoliću. Prete našim porodicama misleći da nas mogu nečim uplašiti. Džaba je da pišete SMS - rekao je premijer posle sednice Predsedništva SPS i dodao da su to verovatno oni isti koji su mu slali SMS i pretili i 5. oktobra 2000.

On je upitao da li neko može da optuži za izdaju one koji su vodili rat za Kosovo, dok su drugi, kako je naglasio, demonstrirali i dezertirali, "navijali da Srbija bude bombardovana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zbog čega smo vodili rat? Zbog Kosova. Šta smo mi to izdali danas na Kosovu? Šta smo mi to izgubili? Kažu izdao si Prizren, jel mi shvatamo realnost na Kosovu i Metohiji? Da li shvatamo da u ovom trenutku niti smo bilo šta izdali, niti smo bilo šta priznali, niti prodali. Mi smo spasili, sačuvali ono što se spasti može - rekao je Dačić.

Premijer je naveo i da su mu u jednom SMS napisali da je izdao i cara Lazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sad smo došli i do cara Lazara! Carica Milica je svoju kćerku dala sultanu? Da li ga je ona izdala ili je pokušala sa spase Srbiju - rekao je premijer.

Dačić se osvrnuo i na događaj sa Beogradskog maratona, kome je danas prisustvovao, jer, kako je naglasio ne beži od građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je naveo da mu je na maratonu, na kojem je bilo oko 20.000 ljudi, jedan muškarac dobacio: "Jel možeš da spavaš?".

- Ja sam mu prišao, rekao - slušaj, jel imaš nešto da mi kažeš? Ako imaš reci mi. Rekao sam policiji - nemoj slučajno nešto da mu se desi, neka mi kaže šta ima da mi kaže, jer to nije moj sporazum, već će se o njemu izjasniti vlada i parlament - rekao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je naglasio i da ne treba podsticati podele u Srbiji i da postavljanje pitanja za ili protiv sporazuma, za ili protiv EU dovode do podela i stvaranja nepovoljne klime, prenosi Tanjug.

Premijer je upitao i da li treba da se mrze Srbi sa Kosova i iz Centralne Srbije i da dogovor ne treba da bude ni na čiju štetu - ni Srba sa Kosova, ni Srbije, ni srpskog naroda u celini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Sa Tačijem i kosovskom delegacijom razgovarao sam deset puta, preuzeo sam rizik da radim posao u ime Srbije za koji sam od početka znao da nije popularan i u svim razgovorima imao sam veliki osećaj ogorčenosti, nepravde, težine situacije, ali za svoj narod se morate boriti. Ako nećemo da ginemo onda moramo da se borimo za racionalnu politiku - zaključio je Dačić.

I Naprednjaci podržali sporazum iz Brisela

SNS donela je na sednici Glavnog odbora odluku da njeni članovi u Vladi podrže predlog sporazuma iz Brisela, rekao je predsednik SNS Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je rekao i da ga je GO ovlastio da, ukoliko se ne "uspostavi jedinstvo naroda, jedinstvo ljudi u Srbiji" o prihvatanju sporazuma, Predsedništvo SNS, a ne Glavni odbor, naredne nedelje odluče o tome kako i na koji način pitati građane da se izjasne da li prihvataju briselski sporazum.

Vučić je novinarima nakon šestočasovne sednice GO stranke kazao da ne isključuje ni referendum o tom pitanju i ponovio da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, te da je u datim okolnostima to najviše što se moglo učiniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da će sednica Vlade, na kojoj će biti doneta odluka o predlogu sporazuma sa Prištinom, biti održana sutra.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo