Dačić: Dovoljno su nas uslovljavali

Od Nemačke očekuje samo ohrabrenje

18.5.2013.
17:08
VOYO logo

Premijer Dačić je, povodom predstojeće posete šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, rekao da od Nemačke ne očekuje nove uslove za dobijanje datuma.

- Nema razloga da neko dolazi u Beograd i postavlja nove uslove. Bilo ih je dovoljno, a ja očekujem isključivo posete koje će predstavljati ohrabrenje - rekao je Dačić, navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je napomenuo da očekuje veće razumevanje za srpske stavove naglašavajući da Srbija ne traži ništa novo, već da se primeni samo ono što je dogovoreno i to bez novih činjenica koje bi mogle da ugroze sporazum koji je potpisan.

“Radimo na planu implementacije”

Dačić je naglasio da je važno da Srbija radi na onome na šta se obavezala a to je donošenje plana implementacije briselskog sporazuma ističući da je važno da to bude što pre, kako bi Nemačka mogla da završi svoje procedure u Bundestagu u vezi sa odlukom da li će Srbija dobiti datum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Koliko sam shvatio Nemačku, ako se sledeće sedmice dogovori neki plan za implementaciju - to ne znači da sve treba da implementiramo do juna, već da se dogovorimo šta će kad da bude sprovedeno, nakon toga bi ta procedura ušla u Bundestag - pojasnio je premijer.

"Bilo bi dobro da plan pravimo zajedno"

On je ukazao da bi bilo dobro da plan sprovođenja briselskog sporazuma "pravimo svi zajedno, i Vlada Srbije i Srbi sa Kosova i Metohije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, poslanici vladajuće koalicije u Nemačkoj ponovo bi došli u Beograd i oni bi praktično pred sednicu Saveta Evropske unije trebalo da donesu odluku hoće li odobriti Srbiji datum početka pregovora.

Dačić je ukazao i da ukoliko Srbija sada ne dobije datum, to se ne može očekivati u ovoj godini, pre svega zbog izbora u Nemačkoj, odnosno da bi to bi bila tema tek za 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrćući se na protivljenje Srba sa severa KiM primeni briselskog dogovora, Dačić je rekao da ne mogu predsednici opština sa severa Kosova odlučivati o sudbini celog srpskog naroda, ističući da sporazum mora da se sprovodi a da je pitanje samo "da li ćemo ga sprovoditi zajedno ili ne".

“Nema menjanja istorije”

Premijer Srbije poručio je da Srbija neće dozvoliti reviziju istorije u obeležavanju sto godina od početka Prvog svetskog rata, u kojoj bi za početak rata bio optužen srpski narod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nije Prvi svetski rat izbio zbog sarajevskog atentata, u kome su učestvovali Srbi i muslimani, već zbog hegemonističke politike tadašnje Austrougarske - podsetio je Dačić. Dačić je podsetio da je Prvi svetski rat izbio nakon objave rata Austrougarske Srbiji i da su u taj rat u isto vreme ušle zapadne sile pobednice i Rusija.

Premijer je rekao i da je čuo da postoje namere da se podigne spomenik Francu Ferdinandu u Sarajevu i ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu i da ne zna za zemlju gde se okupatorima podižu spomenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo