Dačić: Bolje sporazum, nego „kosovska oluja"

Dačić poslanicima objasnio zašto smo potpisali sporazum u Briselu

26.4.2013.
15:36
VOYO logo

Premijer Srbije rekao je danas u Skupštini da su nedavni pregovori sa kosovskim vlastima u Prištini bili "najteži politički pregovori o KiM jer su bili prvi koji su vođeni posle jednostranog prglašenja nezavisnosti Kosova".

Dačić je podsetio na predistoriju pregovora a poslanici DSS-a dočekali su ga dobacivanjem, pa je morao da reaguje i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ako imate nešto da kažete, uzmite mikrofon....Ja sam predsednik Vlade i govorim u ime nje. Želim da obrazložim okvire u kojima sam se kretao, a oni su i da je Savet EU utvrdio pre dve godine da je Kosovo ključni politički kriterijum za dalje EU integracije. Okvir je bio i da je Nemačka ubacila paralelne institucije kao jedan od uslova za njen pristanak za evropske integracije Srbije - rekao je Dačić.

Premijer je podsetio i na propuštene prilike da se situacija sredi kao i to da je pre 32 godine predsedništvo SFRJ uvelo vanredno stanje na KiM, dodavši da od tada skoro sve vreme živimo u vanrednim stanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić nije ostao dužan poslanicima koji su mu dobacivali, pa je rekao da se nada da će poslanici tako glasno "braniti Kosovo i napolju", a ne kao što su ga do sada branili po salonima, paljenjem džamija i ambasada. Na upadice poslanika DSS, Dačić je rekao da je Kosovo postalo nezavisno upravo za vreme njihove vlade.

- Neko je to morao da uradi, da ni iz čega dobijemo ništa. Znamo da je premalo, znamo da nemamo Kosovo već dugo vremena, imamo na jednom malom delu, i naravno da smo ih sačuvali - rekao je premijer govoreći o potpisanom dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je optužio i bivše vlasti da su gradile suverenitet Kosova ništa ne radeći na terenu.

- Pričali ste da je Kosovo Srbija, ništa ne radeći na terenu. Do pre neki dan su te vaše institucije zvali paralelnim, tražili da ih ukinemo, mogli smo sve to da ignorišemo, da postanemo evropska Severna Koreja, da topove usmerimo ka Kosovu, i šta bi onda bilo, pobedili bismo sa vama na čelu? - zapitao je Dačić poslanike DSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Srbije je naglasio da je odbijanje sporazuma u Briselu moglo da se završi "kosovskom olujom", a da niko iz EU nije tražio priznanje južne srpske pokrajine.

Nakon izlaganja premijera, usledila je polemika sa DSS-om, pa ga je šef poslaničke grupe ove stranke Slobodan Samardžić rekao da niko iz tadašnje vlasti nije učestvovao u događajima u kojima je spaljena džamija u Beogradu i napadnuta ambasada SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nisam rekao da je DSS spalila. Govorio sam o vremenu vlasti - odgovorio mu je Dačić.

Zanimljivo je da je lider Pokreta za privredni preporod Srbije Miodrag Nikolić (SNS) na početku Dačićevog govora dobacivanjem iz klupe i mašući papirima i fotografijama prekinuo govor srbijanskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikolić, koji je nekada bio i zameenik predseednika u Demokratskoj stranci za vrijeme Zorana Đinđića, pokazavši novinarima izvještaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu i fotografije "žute kuće", demonstrativno je napustio skupštinsku salu.

Sednica Skupštine Srbije još uvek traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: Kurir

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo