Da li Šešelj vraća radikale u parlament?

Postoji mogućnost da lider SRS-a izađe iz zatvora već u oktobru

3.6.2013.
11:50
VOYO logo

Ako Haški tribunal ne prihvati navode optužnice protiv Vojislava Šešelja o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, veći deo optužnice mogao bi lako da padne, prenosi Mondo.

To bi značilo da bi se lider Srpske radikalne stranke mogao vratiti u Beograd odmah nakon izricanja presude 30. oktobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Advokat Slobodan Zečevič koji je pred Tribunalom u Hagu branio Milana Milutinovića i još četvoricu haških optuženika, kaže da je sada teško reći kada će se Šešelj naći na slobodi, ali ukazuje na neke činjenice koje mu idu u prilog.

- Predsednik veća Žan Klod Antoneti ne prihvata koncept o zajedničkom zločinačkom poduhvatu kao obliku krivične odgovornosti. On je još u maju 2011, hteo Šešelja da oslobodi te odgovornosti ali je tada bio nadglasan od dvoje drugih sudija - podseća Zečević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On takođe ističe i da je u optužnici protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, od koje su oni oslobođeni nedavno u Hagu, sadržala deo u kom je i Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedinčkog zločinačkog poduhvata.

Advokat Rajko Danilović smatra da je realno da se lider radikala do kraja godine nađe na slobodi. On, kao i Zećević smatra da će Šešelj biti oslobođen dela optužnice o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, a tako misli i branilac generala Nebojše Pavkovića, Aleksandar Aleksić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno pitanje koje se otvara sa povratkom Šešelja u Srbiju jee njegov uticaj na SNS, koja je, podsetimo, nastala cepanjem SRS. Analitičari, međutim, smatraju da povratak Šešelja na političku scenu Srbije neće mnogo uticati na rejting stranaka jer je njegov program zastareo, a ni mediji mu, pod uticajem naprednjaka, ne bi bili skloni.

Dejan Vuk Stanković smatra da će povratak Šešelja imati samo psihološki "efekat" jer bi on imao oreol nekog heroja i moralnog pobednika. Međutim, dodaje on, pitanje je u kakvom stanju bi se vratio Šešelj nakon toliko godina u Hagu. On smatra i da bi on eventualno mogao da pomogne radikalima da ponovo postanu parlamentarna stranka, ukoliko ove godine bude vanrednih parlamentarnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Blagojević iz Cesida takođe smatra da uticaj Šešelja ne može biti veliki na SNS i njihov rejting, jer SRS ima oko četiri-pet odsto udela u biračkom telu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo