Čitaku: Samo Dačić ne sme na Kosovo, ostali srpski zvaničnici mogu

Eštonova sazvala u ponedeljak sastanak s Tačijem i Dačićem, nakon najave prestanka dijaloga

3.10.2013.
17:01
VOYO logo

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastaće se s premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu u ponedeljak, saopštila je njena kancelarija.

Kako se navodi, sastanak će biti održan "u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj sastanka je da se analizira napredak u primeni Briselskog sporazuma, a posebno uoči lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se ne spominje kriza u dijalogu koja je nastala juče nakon što su vlasti u Prištini zabranile premijeru Dačiću i ostalim srpskim zvaničnicima posete na teritoriji Kosova do 1. novembra, odnosno za vreme kampanje za lokalne izbore. Dačić je zbog toga zapretio obustavljanjem dijaloga sa Prištinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič novinarima nije htela da komentariše Dačićevu najavu da će se Beograd povući iz dijaloga ukoliko Priština ne povuče zabranu dolaska srpskih funkcionera na Kosovo tokom predizborne kampanje.

"Pratimo situaciju i stalno smo u kontaktu sa obe strane", rekla je ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi Tanjug, u Briselu ne veruju da je dijalog Beograda i Prištine u ozbiljnoj opasnosti i smatraju da oštre reči sa obe strane treba razumeti u kontekstu predizborne kampanje.

"Svima je u interesu da se dijalog nastavi, pogotovo što već za deset dana sledi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i Kosova", naveo je Tanjugu funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Prištine je i danas stigla poruka da je odluka definitivna, a ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da na nju neće uticati "pritisak koji će Srbija vršiti u Briselu".

"Nijedan zvaničnik Srbije neće moći da uđe na Kosovo dok traje predizborna kampanja", rekao je Hodžaj, prenosi portal Koha.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ministarka za evropske integracije Kosova Vlora Čitaku navela je na Tviteru nešto kasnije da je "došlo do nesporazuma", da ne postoji zabrana za srpske zvaničnike, već da je "ne" od prištinskih vlasti dobio samo zahtev za Dačićevu posetu.

"To je sve!!!", navela je Vljora Čitaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori: B92, Tanjug

Foto: Medija centar Beograd

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo