Bivši Slobin ministar postavljen u UO Nacionalne službe za zapošljavanje

Bivši ministar rada Nikola Ristivojević izabran za člana UO NSZ-a, ali PUPS kaže da nije njihov kadar iako su nadležni za tu službu

25.7.2013.
14:36
VOYO logo

Nikola Ristivojević bio je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja devedesetih godina a nakon toga je došao i na čelo Zavoda za zapošljavanje.

Međutim, kako tvrdi izvor Trojke, on je tada imao nekoliko "zanimljivih akcija" u zavodu, zbog čega je jedna njegova bivša saradnica čak i uhapšena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, tvrdi naš izvor, kao direktor zavoda menjao svoj stan na Labudovom brdu od 55 m2 za sličan u ulici Strahinjića Bana, u samom centru Beograda, po sistemu kvadrat za kvadrat.

- Međutim, za adaptaciju stana je tada dobio nekoliko desetina hiljada maraka od zavoda, koji mu je platio i troškove prenosa - tvrdi izvor Trojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Ristivojević 2003. godine imao preduzetničku firmu koja se, prema podacima na APR-u, bavila posredovanjem u prodaji poljoprivrednih sirovina, životinja, tekstilnih sirovina i poluproizvoda.

A kako tvrdi izvor Trojke, istovremeno je radio i u zavodu pa je pre pre nekoliko godina uzeo i nadoknadu od oko 10.000 evra za odlazak u penziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, na APR-u ne postoji nikakav podatak o bilansima ove firme koju je držao sedam godina, jer se radi o preduzetničkoj firmi koja nema obavezu javnog objavljivanja bilansa.

Samo nekoliko meseci nakon što je ugasio ovu firmu, on je napravio novu preduzetničku kompaniju ali ovaj put za PR, konsalting i menadžment.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrdi naš izvor, preko jedne svoje firme je uspeo da od NSZ-a dobije i sredstva za samozapošljavanje u iznosu od oko 2.500 evra.

Inače, Nacionalna služba za zapošljavanje u nadležnosti je Ministarstva rada na čijem se čelu nalazi Jovan Krkobabić (PUPS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo uspeli da saznamo, čovek koji nadzire sektor zapošljavanja u ministarstvu je državni sekretar Dragi Vidojević, koji je inače većinu svoje karijere proveo u policiji i državnoj bezbednosti.

To su nam potvrdili i u samom PUPS-u, ali su objasnili da Nikola Ristivojević nema nikakve veze sa njihovom strankom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Nikola Ristivojević nije u našoj stranci i mi ga nismo imenovali. Imenovala ga je Vlada Srbije, a na čiji predlog to možete pitati njih - rekli su nam u PUPS-u.

Međutim, u Vladi Srbije ni posle dva dana nisu nam odgovorili na čiji predlog je imenovan Ristivojević, jer je prvi čovek zadužen za kadrove Veljko Odalović trenutno u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da na sajtu NSZ-a ne postoji podatak o članovima Upravnog odbora, a u izveštaju koji je objavljen aprila 2013. godine, stoje članovi UO koji su imenovani još 2009. godine. Iako su nam u kabinetu direktora tvrdili da svežiji podaci postoje, ni sami nisu znali gde možemo da ih nađemo.

Međutim, priča sa Ristivojevićem se tu ne završava jer nakon njegovog dolaska dešavaju se jako čudne stvari u Nacionalnoj službi. Prvo se za predsednika UO NSZ postavlja Milutin Stefanović, koji ima oko 80 godina a koji je Lozničanin isto kao i Ristivojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelo službe dolazi Siniša Nadbantić, koji je pred penzijom, a takođe je blizak Ristivojeviću.

Kako tvrdi naš izvor, Nadbantić je ubrzo počeo da donosi odluke koje idu na ruku članovima UO NSZ-a, a jedna od njih je i da se članovima UO odobravaju dnevnice i troškovi za poslove u kojima nisu nadležni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako u jednoj od odluka piše da članovi UO mogu biti angažovani na projektima NSZ, iako oni imaju kontrolnu ulogu a ne da učestvuju u projektima.

- Menja se i Pravilnik o načinu korišćenja službenih vozila, kojim se članovima UO odobrava korišćenje i upravljanje ovim vozilima. Sve ovo je protivzakonito jer se ni jedan pravilnik ne može odnositi na članove UO već samo na zaposlene. Jedino je Vlada nadležna da menja Pravilnik koji se odnosi na postavljena lica od njihove strane - objašnjava naš izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je i to, kako tvrdi izvor Trojke, da se na ključna mesta u zavodu stavljaju uglavnom Lozničani. Tako Ristivojevićevi zemljaci zauzimaju pozicije direktora revizije, direktor materijalnih resursa, direktorka finansija i direktorka ljudskih resursa.

Foto: Novosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo