banner

STANJE U PRAVOSUĐU

POLITIČKI STRUČNJAK SMATRA DA JE PLENKOVIĆ DIJELOM U PRAVU: ‘On kaže da je u redu, veliki dio građana kaže da nije’

Berto Šalaj komentirao je stanje u pravosuđu: ‘Premijer kaže da je u redu, veliki dio građana kaže da nije u redu’

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj govorio je za N1 o osnivanju saborskog povjerenstva protiv političke korupcije, pri čemu je komentirao i odgovore premijera Andreja Plenkovića da “oporba za sebe traži još jednu pozornicu”. Šajal smatra da je premijer dijelom u pravu, ali da ga to ne amnestira od činjenice da se moramo boriti protiv korupcije.

“On kaže da je u redu, veliki dio građana kaže da nije u redu. Čujemo ga sada da i on govori da bi DORH trebao djelovati edukativno, održati presicu. I on negdje shvaća da građani nisu zadovoljni”, rekao je Šalaj.

Šalaj je kaže da se prepoznaju dvije razine pri sporenju oko toga osnovati ili ne saborsko istražno povjerenstvo koje bi istražilo postoji li utjecaj vlasti na progon korupcije. “Jedna je dnevnopolitička razina borbe i stjecanja političkih bodova, gdje s jedne strane oporba želi pokazati da je HDZ stranka koja predvodi političku korupciju, pa onda, ako se želimo obračunati s tim, trebamo osnovati istražno povjerenstvo. S druge strane čuli smo premijera da stvari funkcioniraju dobro, da institucije rade svoj posao, da ih zato trebamo pustiti da rade svoj posao.”

BAČIĆ: ‘HDZ je stjegonoša u borbi protiv korupcije, ali vjerojatno nećemo podržati osnivanje istražnog povjerenstva’

REAGIRAO VRHOVNI SUD: ‘Naša kolegica obavijestila je sudsku upravu o uhićenju bivšeg muža’

Građani ne vjeruju institucijama

Navodi da brojna istraživanja pokazuju da građani dvoje da postoji ozbiljna politička volja za borbu protiv političke korupcije. “Ne vjeruju pravosuđu, ne vjeruju državnom odvjetništvu, nešto više vjeruju policiji, a to bi trebala biti kralježnica borbe protiv političke korupcije”, rekao je.

Smatra da je jasno da se u Saboru neke stvari moraju razjasniti. “Jedno od obilježja afere Janaf je veliko neslaganje predsjednika Vlade i predsjednika Republike oko toga tko i u kojem trenutku treba znati za izvide, za rezultate istrage, za podizanje optužnica. Vidjeli smo da niti stručnjaci nisu složni kako cijeli taj proces treba izgledati.”

Iz toga očito, tvrdi Šalaj, da bi se i zakonski te stvari mogle poboljšati te da bi se oko povjerenstva i vladajući i opozicija u stanju u kakvom je Hrvatska, morali dogovoriti. “Mogli bi se naći na pola puta.”

DORH ĆE SE ŽALITI NA PRESUDU TODORIĆU; Obrana ne krije zadovoljstvo: ‘Tužiteljica je pisala scenarij za Spielberga, ali…’

GRMOJA TEŠKO OPTUŽIO PLENKOVIĆA: ‘Imam dokaze da je direktno zapovijedao DORH-u. Neka me tuže’

Povratak na Net.hr