banner

DOČEKALI SMO I SJEDNICU VNS-A

POLITIČKI ANALITIČAR OTKRIO TKO JE ‘POBJEDNIK’ NATEZANJA – PLENKOVIĆ ILI MILANOVIĆ: ‘Kriza je konačno okončana’

‘Velika pitanja se onda prelamaju preko ovakvog ping-ponga, ne samo između predsjednika i premijera, nego i između ozbiljnih znanstvenika u Hrvatskoj’

Komentirajući dogovoreni sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost, koronakrizu i političko stanje u zemlji, politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković ustvrdio je za N1 da predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković na neki način igraju “ping-pong” te je ukazao na nedorečeno stanje s Ustavom Republike Hrvatske.

“Iz ustavnih, vrlo nejasnih, ja volim reći pjesničkih ovlasti predsjednika, koje su u nekim područjima velike, nemamo niti jednu operativnu situaciju kako se to provodi. A još manje, barem bi to trebalo, neku proceduralnu razinu odnosa između predsjednika države, predsjednika Vlade i samog Sabora”, rekao je.

Naveo je činjenicu da je predsjednik Sabora, primjerice, taj koji u slučaju spriječenosti predsjednika Republike preuzima njegovu dužnost te je zaključio, misleći na nedorečenosti u Ustavu, da “kad bismo to riješili, mi njihovog ping-ponga ne bismo imali”.

DANAS ĆE SE KONAČNO ODRŽATI SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU SIGURNOST: Poznata je i lokacija; Prozori će biti otvoreni

Izgubljeno povjerenje u Stožer

Relković kaže da će svaki od njih dvojice tumačiti svoju situaciju i tko je u ovoj krizi, okončanoj konačnom sjednicom VNS-a, ispao “pobjednik”. “Djeluje da je dijelom pobjednik premijer jer je (sjednica) u Vladi, a ne u Vili Weiss. Međutim, Vladu je predložio predsjednik države.”

Od Milanovića i Plenkovića očekuje da se barem oko takvih pitanja slože je li riječ o članku 16. ili 17. Ustava. “Velika pitanja se onda prelamaju preko ovakvog ping-ponga, ne samo između predsjednika i premijera, nego i između ozbiljnih znanstvenika u Hrvatskoj”, rekao je.

“Mi moramo uvažavati glas onih koji su u Stožeru, ali i Stožer itekako mora uvažavati glas znanstvenika koji su iz tih područja priznati ne samo u Hrvatskoj nego itekako i u svijetu. Kada se Stožer ispolitizira, kada izgubi vjerodostojnost poruka, nije pitanje u koju razinu lockdowna, i to je loša riječ, vi ulazite, nego vjeruje li vama javnost, vjeruje li vama netko tko će u svom stanu organizirati privatni party”, zaključio je Relković za N1.

POZNATI HRVATSKI BIOLOG: ‘Nemojmo se praviti kao da nitko ne treba umrijeti’ 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr