NAKON ŽESTOKIH PROZIVKI

STRUČNJAK OŠTRO OPLEO PO MILANOVIĆU: ‘Zašto komentira stvari na takav način? Ta njegova izjava je samo osobna ocjena…’

‘Institucionalno, niti ministar Davor Božinović, a pogotovo premijer Plenković, ne bi trebali znati za pojedinačne istrage’

Predsjednik Zoran Milanović je danas u kontekstu afere Janaf dao žestoke izjave rekavši kako se iza cijele afere skriva nešto puno ozbiljnije i opakije. “I zato u tom svijetu za mene nema tajni. SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Draganom Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenog 2019…”,rekao je Milanović.

Politički analitičar Davor Gjenero komentirao je za RTL te optužbe. “Temeljna teza predsjednika u njegovoj filipici protiv premijera i ministra unutarnjih poslova je da su ova dvojica znala za istragu protiv Dragana Kovačevića, Peteka i ostalih, te da su unatoč tome pristali da Kovačević bude izabran na novi mandat Predsjednika Uprave Janafa. Institucionalno, niti ministar Davor Božinović, a pogotovo premijer Plenković, ne bi trebali znati za pojedinačne istrage.

O njima moraju znati glavni državni odvjetnik ili njegovi zamjenici, koji nadziru zakonitost rada policije, i visoki policijski časnici, glavni ravnatelj, ravnatelj PNUSKOK-a ili kriminalističke policije. Sprečavanje političkog utjecaja na policiju postiže se time da ministar, kao politička osoba, brine samo o zakonskoj i fiskalnoj poziciji policije, a da policijski službenici autonomno obavljaju svoj posao, pod kontrolom državnog odvjetništva, kao vladine samostalne agencije, i sudbene vlasti”, navodi Gjenero.

PLENKOVIĆ ODGOVORIO NA MILANOVIĆEV NAPAD: ‘Neka Milanović objasni zašto je on tako nervozan. Je li on išao u taj klub’

TURUDIĆ ‘OPLEO’ PO MILANOVIĆU ZBOG AFERE JANAF: ‘Danas se ne hapsi već se uhićuje’; Sudac nema problem s curenjem informacija

Ruši vjerodostojnost vladinih agencija

“Predsjednik ne bi trebao na ovakav način komentirati rad vladinih agencija za provođenje zakona, jer takvim komentarima samo ruši njihovu vjerodostojnost i povjerenje u njih, koje ionako nije visoko. Arbitrarna izjava predsjednika da je upravo na to Martinje trebalo provesti akciju uhićenja njegova je osobna ocjena, za koju ne znamo je li potkrijepljena nekim dodatnim podacima ili je tek dociranje čovjeka koji jest diplomirao pravo, ali osim studentskih znanja o kaznenom pravu nema niti iskustva niti dodatnih znanja.

U ovoj fazi postupka nije niti trebalo doći do javnosti toliko detalja o praćenju Petka i Kovačevića i o načinu primopredaje ilegalne provizije. Konstrukcije, da je suprug bivše predsjednice Grabar-Kitarović prisustvovao predaji tog mita čine se naivnima, jer ilegalni se poslovi ne obavljaju pred svjedocima, a zašto su se u odvjetništvu i policiji odlučili da ne zaustavljaju istragu u trenutku primopredaje provizije, nego da je nastave, stvar je koju oni moraju objasniti u primjerenom trenutku”, kaže.

Gjenero smatra da bi predsjedni Milanović morao reći na osnovu čega smatra da su premijer i ministar znali za detalje istrage. “Da su znali, ne čini se vjerojatnim niti da bi Kovačević dobio novi mandat na čelu Janafa, a niti da bi Dražen Barišić bio u poziciji ne samo da bude izabran u Sabor, nego i da kadrovira kandidate iz Zagrebačke županije, pa da na primjer eliminira tadašnjeg ministra Dražena Bošnjakovića“, uvjeren je Gjenero.

PUHOVSKI: ‘Milanović je uvjeren da su njemu htjeli ‘doći glave’. Očito je bio u odnosu s Kovačevićem. Neke stvari si ne smije dopustiti’

Povratak na Net.hr