KREĆE UKIDANJE / Na snazi je i dalje zakon iz davne 1977. godine: Služi kako bi se štitili političari, ali i kako bi se kažnjavale prostitutke

Image
Foto: Google Street View

Da je ovaj zakon, donesen davne 1977. godine, zastario, vidljivo je već na prvi pogled jer nije pisan hrvatskim jezikom

2.2.2022.
10:34
Google Street View
Play logo

Ministarstvo pravosuđa i uprave ovih je dana u javno savjetovanje uputilo prijedlog ukidanja Zakona o ovjeravanju potpisa, rukopisa i prijepisa, propisa starog punih 48 godina, piše u srijedu Večernji list.

Ovaj je zakon, naime, potkraj 1973. donijelo tadašnje Organizaciono-političko vijeće Sabora SR Hrvatske, a po izlasku iz socijalizma privremeno ga je preuzela i RH, s naznakom da će vrijediti dok se ne ustroji moderna javnobilježnička služba. Zakon se trebao ukidati postupno, dok se u svim županijama ne steknu uvjeti da ovaj posao od državnih ureda preuzmu javni bilježnici, a posljednja je te uvjete ispunila Dubrovačko-neretvanska županija 2016. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAMO SE ŽURIO? /

I ministar pravosuđa Malenica vozio se ratnim brodom punim svećenika: Za njih je to bilo besplatno...

Image
KAMO SE ŽURIO? /

I ministar pravosuđa Malenica vozio se ratnim brodom punim svećenika: Za njih je to bilo besplatno...

Zakoni iz vremena socijalizma i dalje na snazi

Zašto je zakon ostao na snazi i sljedećih pet godina, u prijedlogu se ne obrazlaže, ali jasno je da on, bez obzira na to što je odavna bio spreman za odlazak u povijest, svojim produženim životom nije mogao nanijeti posebnu štetu.

To se, međutim, ne može reći za niz drugih zakona prenesenih iz vremena socijalizma koji su i dalje na snazi bez obzira na to što je Hrvatska u međuvremenu promijenila politički sustav.

A jedan od njih je i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojega su nedavno privedena i u policiji satima zadržana dvojica muškaraca iz okolice Zadra koja su u komentarima ispod teksta na lokalnom portalu vrijeđali premijera Andreja Plenkovića uoči proslave obljetnice akcije Maslenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažnjavaju se i prostituke

Play logo

Da je ovaj zakon, donesen davne 1977. godine, zastario, vidljivo je već na prvi pogled jer, za početak, nije pisan hrvatskim, već metajezikom struktura nekadašnje totalitarne države pa je ovaj dvojac priveden po članku koji zabranjuje "omalovažavanje ili vrijeđanje državnih organa prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, zakon je propisao kazne u davno zaboravljenim njemačkim markama, a duh nekih prošlih vremena u njemu je vidljiv ne samo kad se govori o prekršajima građana protiv državnih “organa” nego i kažnjavanju drugih nedopuštenih ponašanja. Primjerice, kada je riječ o prostituciji. Hrvatska je tako među rijetkim europskim državama u kojima se za prostituciju kažnjava pružatelje seksualnih usluga i njihove svodnike, ali ne i klijente, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo