Policija podsjeća: Ovaj jesenski posao može završiti kobno

Na vrhuncu sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume policija je objavila upozorenje kojim građanima skreće pažnju na opasnost od trovanja ugljičnim dioksidom.

23.9.2014.
13:29

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid koji je teži od zraka pa se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma i istiskuje zrak u gornje slojeve zbog čega kisik postaje nedostupan.

Budući da u slučaju nakupljanja veće količine ugljičnog dioksida dolazi do pomanjkanja kisika, a zatim gubitka svijesti i u konačnici smrti, vinske podrume treba prozračivati, navodi policija.

Kako prepoznati

Znakovi zasićenosti ugljičnim dioksidom su sve duži udisaji uzrokovani nedostakom kisika, a prisutnost tog plina bez boje, mirisa i okusa može se jednostavno utvrditi paljenjem svijeće.

Ugasi li se svijeća odmah, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Policija navodi kako se ne preporuča samostalan ulazak u podrum, a na to bi posebno trebali pripaziti pijani ljudi jer im takvo stanje smanjuje moć rasuđivanja i prepoznavanja opasnosti.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali