'BRITANCI SU LAGALI, KLEVEĆU HRVATSKU' / MUP se očitovao o snimci davanja mita i teškim optužbama: 'Očekujemo uklanjanje videouratka'

U tekstu na engleskom jeziku, objavljenom još 18. kolovoza objavili su i tajno snimljen video na kojem se vide hrvatski policajci

6.9.2021.
22:13
Morski.hr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Saga o britanskim nautičarima koji optužuju hrvatske službe za mito i naplaćivanje nepostojećih kazni dobila je i svoj treći nastavak, piše Morski.hr.

Podsjetimo, Morski je 4. rujna prenio tekst objavljen na stranici koja okuplja nautičare Practical Boat Owners, u kojem se spominje korupcija u kontekstu s hrvatskim carinskim službenicima. U tekstu na engleskom jeziku, objavljenom još 18. kolovoza objavili su i tajno snimljen video na kojem se vide hrvatski policajci.

Tek po objavi javila se Carinska uprava koja traži žurnu objavu ispravka i objavu demantija u kojem tvrde da to nisu njihovi, već policijski službenici, a danas se javlja i MUP. Tvrde da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom. Dapače, tražit će uklanjanje spornog videa s YouTubea, dok se na neovlašteno snimanje, kažu nam, zasad nisu osvrtali.

Novac u džep nije nitko stavio

"Vezano uz slučaj o kojem pišete, možemo Vas izvijestiti kako 'novac u džep' nisu uzeli niti carinici niti policijski službenici. Naime, odmah nakon objave videouratka na društvenoj mreži, a i povodom pisanog prigovora stranaca, nadležna policijska uprava je još početkom kolovoza provela potrebne provjere navoda. Utvrđeno je kako nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom. Naime, britanski državljani su prilikom plovidbe Jadranom počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima za koji su oboje novčano kažnjeni – izdani su im obvezni prekršajni nalozi i izdane su im potvrde o uplaćenim iznosima – jer su 30. lipnja pristupili izlaznoj graničnoj kontroli na Međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu Dubrovnik kojom prilikom je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli 16. svibnja preko Međunarodnog pomorskog graničnog prijelaza Umag, a da nisu kao državljani treće zemlje na kratkotrajnom boravku u roku od dva dana (48 sati) od ulaska regulirali svoj boravak u Republici Hrvatskoj", kažu iz policije.

"Drugim riječima, nisu prijavili svoj smještaj u RH, čime su počinili prekršaj. Dakle, kazna koja im je naplaćena itekako postoji, a novčani iznos koji su platili predstavlja 2/3 iznosa kazne, a što je pogodnost koju predviđa Prekršajni zakon, ukoliko se kazna plaća odmah na mjestu događaja.

Još jednom napomenimo da su za navedeni iznos uplaćene kazne dobili potvrdu, a novac koji su uplatili "ne odlazi u džepove policajaca", već u državni proračun. Zaključno, ovo Ministarstvo je administratora društvene mreže obavijestilo o klevetničkom i neistinitom sadržaju te očekujemo njegovo uklanjanje", odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali