Policija opet u akciji kažnjavanja biciklista!

‘Vrijeme je za masovni neposluh’, predlažu biciklisti ogorčeni jer ih je policija u srijedu opet kažnjavala. Ovaj su put ‘operirali’ na području Maksimira. Najnoviji zagrebački slučaj okarakterizirali su kao ‘klasičnu policijsku sačekušu’.

“Jutros na nogostupu na potezu od Kraša do maksimirskog stadiona policajci kažnjavaju bicikliste i tjeraju ih da siđu na cestu. Ne treba napominjati da se radi o nogostupu širokom kao ceste u manjim gradovima i na kojem u jutarnjim satima radnim danom, a i u popodnevnim, NEMA pješaka. Komentar policajca: ‘Žalite se Bandiću!'”, žalba je to biciklista Siniše iz Zagreba, koju je u srijedu na svojoj Facebook stranici objavio Sindikat biciklista.

‘Vrijeme je za masovni neposluh’

Pokrenulo je to pravu lavinu komentara Facebook prijatelja Sindikata, koji su komentirali da se s obzirom da na tom dijelu postoje ostaci biciklističke staze radi o “klasičnoj policijskoj sačekuši”.

“Kad će već jednom taj policijski teror završiti?”, pita M.M., dok T.H. kaže da je “vrijeme za masovni građanski neposluh”. “Ajmo se stvarno žaliti Bandiću…”, predlaže S.M.

I Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista ogorčen je zbog postupanja policije. Kaže da se i on sjeća da je na dijelu od Bukovačke prema istoku postojala biciklistička staza, no ne sjeća se je li bila u punom profilu.

Za Savsku predviđena neprimjerena biciklistička staza

“Nemojte me držati za riječ, ali čini mi se da se na njoj kod Maksimirskog stadiona trenutno nalaze blokovi na kojima je izložba. A sam postupak policije ne mogu komentirati drugačije nego uz tvrdnju da ono što rade nije korektno. Naime, ako policija želi da se biciklisti kreću cestom, onda ih moraju primjereno zaštititi. No, oni ne kažnjavaju vozače što ne poštuju propise, a bicikliste tjeraju na cestu. Nitko od biciklista kad je takva situacija nije lud riskirati život”, kaže Halgota.

Istovremeno, dodaje da vožnja biciklista po nogostupu, kad je situacija takva, ne bi trebala biti problem ako ne ugrožavaju pješake te voze polako.

Na pitanje hoće li Sindikat reagirati kod gradonačelnika ili eventualno organizirati prosvjed, kako predlažu Facebook prijatelji, Halgota je odgovorio: “Takva mogućnost postoji, no ovih dana ćemo upozoriti na problem u Savskoj, gdje bi trebala biti iscrtana biciklistička staza koja je u potpunosti neprimjerena. Riječ je području oko Studentskog centra i Tehničkog muzeja. Kad budemo na to upozoravali, mogli bismo ukazati i na problem u Maksimirskoj.”

Povratak na Net.hr