Prošlog tjedna brzo je odjeknula vijest o policajki koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege koji ju je cijele noći spolno zlostavljao jer se to "dogodilo jednom". Osim što je apsurdna činjenica da je policajac prošao nekažnjeno, još veći apsurd leži u tome što policijska službenica, dakle žrtva zlostavljanja, mora platiti sudske troškove u iznosu od barem 10.000 kuna.

Sve je to bio motivator inicijativi Spasi me, Solidarna - zakladi za ljudska prava i solidarnost te Platformi za reproduktivnu pravdu da pozovu građane i građanke da donacijama podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege unatoč tome što je utvrđeno da ju je čitavu noć tijekom dužnosti spolno zlostavlja.

"Pozivamo građanke i građane na iskazivanje solidarnosti i podrške policijskoj službenici, odnosno na pomoć pri podmirivanju sudskih troškova, koje ona sama nije u mogućnosti podmiriti. Svi koji to žele, sredstva mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom 'za policijsku službenicu') ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte", stoji u priopćenju.

Organizatorice akcije posebno ističu važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena velika nepravda, a eventualni višak prikupljenih sredstava iskoristit će za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja u okviru Fonda #spasime.

"Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav. Iako ovakve poruke institucija obeshrabruju žrtve, inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu poručuju da su tu za njih, te ih pozivaju da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će tamo dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak", napisano je u priopćenju koje potpisuju Sanja Sarnavka i Ivan Blažević.