POLICAJAC IZ PODRAVINE MORA U ZATVOR NA GODINU DANA: / Stjepan je u četiri navrata primio mito, i to ukupno 1594 kune

USKOK smatra da se bezuvjetna kazna zatvora treba izreći za takve postupke policijskog službenika

22.4.2021.
19:12
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Podravski policajac Stjepan T. (50), pravomoćno je osuđen na godinu dana bez uvjetnog zatvora i to zato što je primio mito u četiri navrata. Inače, bio je zaposlenik Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Kako piše Danica.hr, policajac je udaljen iz službe na pet godina te mu je naloženo da nezakonitu imovinsku korist od 1594.40 kuna uplati u državni proračun. Od vozača je uzimao eure i kune te je zato iznos i u lipama prilikom preračunavanja u domaću valutu.

Zagrebački Županijski sud osudio ga je na 11 mjeseci uvjetne zatvorske kazne, no USKOK se žalio na presudu pa ju je Vrhovni sud nedavno preinačio u godinu dana bezuvjetno.

Policajac trenutno radi u Njemačkoj

"Prvostupanjski sud je optuženiku olakotnim cijenio njegovu neosuđivanost i potpuno priznanje svih kaznenih djela. Takvo cjelovito priznanje, donekle je skratilo i pojednostavilo kazneni postupak, s obzirom na veći broj inkriminiranih kaznenih djela i broj svjedoka koje bi trebalo ispitati", stoji u presudi.

Prvostupanjski sud ocijenio je da je optuženikovo žaljenje zbog učinjenog iskreno. Riječ je o ocu dvoje malodobne djece koje uzdržava pa zbog toga trenutačno radi u Njemačkoj. Njegova obitelj nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji, s obzirom na to da mu je supruga nezaposlena, njegova primanja su mala, a i kreditno je zadužen.

Ono što je sud cijenio jest činjenica što je ukupna pribavljena imovinska korist mala, no otegotna okolnost je u tome što je 50-godišnjak nedjela počinio kao policijski službenik, piše Danica.hr. USKOK je u žalbi naveo da je sud podcijenio značaj otegotne okolnosti.

Optuženik je kao policajac, u neposrednom kontaktu s građanima, počinio više kaznenih djela kojima je ugrozio vladavinu prava kao i sigurnost građana, što je temelj uređenog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dva puta odgodio odlazak u zatvor

USKOK smatra da se bezuvjetna kazna zatvora treba izreći za takve postupke policijskog službenika. Konkretno, u slučaju policajca Stjepana T., jedino se bezuvjetnom kaznom zatvora može izraziti jasna društvena osuda zbog njegovih nedjela.

Zato je procijenjeno da se jedinstvenom kaznom zatvora u trajanju od jedne godine može utjecati na počinitelja kako ubuduće ne bi činio kaznena djela, naveo je Vrhovni sud u presudi. Podravski policajac je dva puta pokušao odgoditi odlazak u zatvor.

Prvi put je rekao da ima simptome Covida, no test mu je bio negativan. Drugi put žalio se na bol u leđima i da ne može putovati iz Njemačke, što je odbijeno. Ovih dana Stjepan T. se mora javiti u zagrebački Centar za dijagnostiku gdje će biti upućen na izdržavanje kazne zatvora od godine dana, piše Danica.hr.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali