KAOS U TRGOVINI / Pokušao platiti s novčanicom od 200 eura, a trgovkinje je nisu željele prihvatiti: Ljutiti kupac pozvao policiju

Image
Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Jašinski kaže da ju je pitao prema kojem zakonu je ta odluka donesena i odlučio da se neće maknuti s blagajne dok ne plati proizvode i ne dobije ostatak novca

10.1.2023.
15:58
Dubravka Petric/Pixsell
Play logo

Policija je morala intervenirati u trgovini Spar u Velikoj Gorici nakon što ih je da naprave zapisnik pozvao kupac Jurica Jašinski, javlja Jutarnji list. Njemu je blagajnica odbila novčanicu od 200 eura kojom je htio platiti račun koji je iznosio oko 30 eura.

"Došao sam na blagajnu, djelatnica je sve artikle skenirala i stavila na kraj kase. Kada sam joj pružio novčanicu od 200 eura, rekla mi je da ju ne može prihvatiti", ispričao je Jašinski kojem je blagajnica objasnila da prema Sparovom internom pravilniku novčanice od 200 i 500 eura ne primaju, što piše i na obavijesti ispred poslovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jašinski kaže da ju je pitao prema kojem zakonu je ta odluka donesena i odlučio da se neće maknuti s blagajne dok ne plati proizvode i ne dobije ostatak novca.

U trgovini je nastala gužva zbog čega se maknuo sa strane kako bi ostali kupci mogli platiti svoje proizvode. "Ubrzo su se pojavile tri djelatnice i počele odnositi skenirane proizvode koje sam htio kupiti kao da sam kriminalac, na što sam im rekao da ih ostave i da ih i dalje želim platiti", rekao je.

Nakon nekog vremena stigla je i voditeljica poslovnice koja mu je potvrdila da je to njihova politika i oni tu ne mogu ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljni kupac nakon toga je odlučio pozvati policiju koja je brzo stigla i napravila zapisnik događaja. Na kraju je otišao bez artikala, a policijski službenici su mu rekli da oni tu nemaju nikakvih osnova za postupanje te da se obrati udruzi potrošača i Državnom inspektoratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve sam prijavio i za par dana idem podići policijski zapisnik. U inspektoratu su mi rekli da takvo nešto još nisu čuli i da je ovo već strašno", tvrdi Jašinski, dodajući da je to iživljavanje. "Ne mogu oni raditi što hoće, razumio bi da je manji dućan u pitanju, ali nisu kiosk da nemaju novca za promijeniti", požalio se.

Trebali bi prihvaćati..

Iz HNB-a su na upit Jutarnjeg lista kazali da bi prema njihovom mišljenju trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, kao ni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci te podzakonski propisi koji iz njih proizlaze, ne propisuju način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, tj. ne propisuju može li primatelj plaćanja uvjetovati apoensku strukturu gotovog novca eura kojeg zaprima pri takvom plaćanju", nadodali su u odgovoru.

Dodali su kako pri tome postoje objektivne okolnosti vezane za praktičnu primjenu u poslovnoj praksi, koje uvjetuju odstupanje. To su na primjer nedostatak gotovog novca eura u blagajni za uzvratiti, slučaj disproporcije uobičajenog iznosa koji se plaća kod tog trgovca i nominalne vrijednosti novčanice kojom se plaća ili ako tehničke mogućnosti prodajnog mjesta ne omogućuju prihvat svih apoena kao što je slučaj kod samoposlužnih uređaja za naplatu roba i usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEZANEMARIVI PRIHODI /

Kako će uvođenje eura utjecati na stranačke članarine? Oglasili se HDZ i ostali: 'Prije je bila 120 kuna...'

Image
NEZANEMARIVI PRIHODI /

Kako će uvođenje eura utjecati na stranačke članarine? Oglasili se HDZ i ostali: 'Prije je bila 120 kuna...'

Napominju kako se navedene okolnosti odnose i na neprihvaćanje većih apoena euronovčanica u razdoblju dvojnog optjecaja koje traje do isteka dana 14. siječnja. "S tim u vezi, smatramo potrebnim ukazati i na odredbu članka 8. stavka 5. Zakona o zaštiti potrošača, sukladno kojem trgovac može odbiti sklapanje ugovora o kupoprodaji proizvoda samo ako to proizlazi iz okolnosti slučaja", zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Državnog inspektorata pak su kazali da sukladno mišljenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske narodne banke ističu da Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj ne propisuje način na koji će se provesti plaćanje gotovim novcem eura, slijedom čega bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura pri izvršavanju plaćanja gotovim novcem.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo