PO PAPINOJ IDEJI?

POKUŠAJ PREOBRAZBE ‘SEZONSKIH VJERNIKA’: Kome će svećenici dolaziti u domove i zašto?

Hrvatski biskupi odlučili su slati svećenike u domove vjernika, no kakva će biti korist od toga?

Hrvatska biskupska konferencija najavila je novi iskorak u djelovanju Katoličke crkve u našoj zemlji ne bi li se približila dijelu vjernika koji su se udaljili. Način na koji to planiraju napraviti je pomalo neobičan – slanjem svećenika u njihove domove.

Zadiranje u privatnost?

Dio javnosti na ovu je najavu reagirao negativno smatrajući kako je riječ o zadiranju Crkve u privatnost. No, što uopće Crkva pokušava ovim postići, uzme li se u obzir da udaljavanje vjernika traje već desetljećima. ‘Ovaj dokument jedan je od pokušaja u Crkvi kako doći do tzv. nominalnih vjernika katolika, do sezonskih vjernika, do onih koji su to samo po krsnome listu i kojima Crkva treba samo u prigodama rituala, pričesti, krizme, ženidbe i smrti i kako im iznova protumačiti poruke Isusa’, rekao je za Večernji sociolog religije dr. Ivan Markešić.

‘NEKA BANDIĆ POKLONI SVOJU PARCELU ZA CRKVU’: I SDP za ostanak parka na zagrebačkoj Savici

Prema njegovu tumačenju, ti župni kateheti neće ulaziti nasumično u domove, nego će odlaziti onima koji se za takve susrete prijave, a takva praksa išla bi u smjeru ideje pape Franje o evangelizaciji društva.

Potrebniji su drugdje

No, Papina ideja odnosi se na izlazak Crkve na ‘egzistencijalne periferije’ što teško da su domovi vjernika. Tu je Papa prije svega na umu imao, primjerice, pučke kuhinje ili mjesta bilo kakve isključenosti određenih članova društva.

GRABEŽLJIVA CRKVA NE ODUSTAJE: Kako bi oteli stan tužili cijelu obitelj, čak i dijete od 15 godina!

‘Ti susreti trebali bi, prema ovom dokumentu, poslužiti i za rasprave o braku, pobačaju, medicinski potpomognutoj oplodnji, razvodu, o rađanju i broju djece. Bila bi to i mogućnost upoznavanja svećenika s egzistencijalnim potrebama mnogih župljana i traženje načina kako im pomoći. Bio bi to obiteljski vjeronauk za mlađe i za starije koji sa svojom katoličkom vjerom nisu ‘u najboljim odnosima’, dodaje Markešić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr