Osječanka Ena Šarac, djevojka lavljeg srca koja je svojim djelima ganula cijelu Hrvatsku, preminula je u 24. godini života prošle subote u bolnici Sestara Milosrdnica nakon dugotrajne i komplicirane operacije glave. Pokopana je danas na groblju Retfala u Osijeku.

Ena je kao djevojčica saznala da boluje od tumora na mozgu, a bitku s teškom bolesti izgubila je nakon šeste operacije glave. Od nje se danas oprostio veliki broj Osječana koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli biti na njenom posljednjem ispraćaju. Naime, na sprovodu je moglo biti sam o 25 ljudi, pa su svi koji su došli da joj kažu posljednje zbogom bili okolo na groblju.

Enini neutješni roditelji, majka Biserka i tata Đuro, stajali su uz njen lijes sa širom obitelji i najbližim prijateljima, piše 24 sata.

"Ta mala djevojčica vrlo je rano postala uzor svima onima koji se u ovome svijetu bore za život; za ono što je najvrjednije, za dostojanstvo, za dobro u ljudima. Morala se susresti s teškom bolešću, s nepravdom, i pokazala je da, što god nas zatekne u životu, moramo ući u borbu. Nije odustala ni onda kada je bilo teško. Još više pokazala je da se sve može uz osmijeh i otvoreno srce. Pokazala je svima da i patnja ima svoje dostojanstvo ako se misli na druge.

Bila je i ostat će Ponos Hrvatske

Njena ljubav je pobijedila jer je okupila tolike ljude, što možda ne bi nikada da nije morala podnijeti ovaj teški križ. Ena, ti si naš pobjednik jer si ostavila iza sebe ono što se ne da razoriti, da nema odustajanja, da jedna lijepa riječ puno više vrijedi od suza, da ljubav ima takvu snagu da može pokriti sve naše boli i nevolje. Evanđelje veli 'pšenično zrno mora biti položeno u zemlju kako bi donijelo mnogo roda'", rekao je svećenik tijekom službe.

Brojni ljudi uputili su Eni dirljive poruke i izrekli posljednje zbogom preko društvenih mreža. Oni joj nisu prestajali davati podršku od 2013. godine kada je zatražila pomoć jer njeni roditelji nisu imali dovoljno novca za operaciju tumora u Njemačkoj na koju je bila naručena. Tada je ponudila svoj laptop na prodaju, koji joj je bio jedina spona sa svijetom. Ena je novac brzo skupila, a ostatak je proslijedila malenoj Nori Šitum koja se tada borila za život.

ENA ŠARAC NADVLADALA I ZATAJENJE BUBREGA: ‘Opet sam pobijedila! Kažu da je bilo gadno, ali ničeg se ne sjećam’

Od Ene se oprostio i njen veliki prijatelj Milijan Brkić iz Zagreba koji joj je puno pomagao. Iako je više nema, njena dobra dijela, humanitarne inicijative, zapisi i dnevnici na društvenim mrežama nastavit će živjeti i inspirirati ljude da čine dobro kao što je i ona za života to radila. Ena je bila i ostat će Ponos Hrvatske. Ona je uvijek bila tu za potrebite. Iako je i sama bila teško bolesna, nikada se nije žalila i uvijek je bila tu kako bi svojim nepresušnim optimizmom olakšala patnju svima koji su bili u strahu i agoniji.