FESTIVAL KAO ZLATNA KOKA

POHLEPNE SPLIĆANE STIGLA KARMA: Htjeli su masno zaraditi na Ultri, a sada su prisiljeni na drastično spuštanje cijene noćenja

Mnogi iznajmljivači u Splitu proteklih su godina dizali cijene smještaja za vrijeme trajanja Ultra festivala. Cijene su nerijetko skakale i za 300-400 posto, a turisti su poučeni gorkim iskustvom počeli zaobilaziti Split i tražiti smještaj u okolici.

‘Nema Split manjak gostiju u danima prije “Ultre”, nego višak apartmana’, kažu djelatnici turističkih agencija koje posreduju u popunjavanju privatnog smještaja. Oko šest tisuća kreveta trenutačno je prazno, a dolazi Ultra festival. Split se tako ovih dana suočava s posljedicama nabrijavanja cijena noćenja.

Kako kažu turistički djelatnici, ako ni Ultra ne uspije popuniti prazne krevete, onda su Splićani zaista pretjerali u pretvaranju garaža i šupa u apartmane.

Trenutačno nema agencije koja je prodala sve kapacitete, piše Slobodna Dalmacija.

‘Previše je mirno’

‘Sve je ove godine nekako previše mirno i tiho što se dolazaka tiče. Ne znamo čeka li nas možda sutra ludilo od dolazaka, ali za sada ima slobodnih soba i apartmana koliko god hoćete u Splitu. Privatni iznajmljivači vode neku totalno pogrešnu poslovnu politiku u kojoj su cijene “nabrijali” i do 300 posto veće od normalnih u vrijeme “Ultre” i ostali su prazni. Pa nisu ljudi ludi plaćati 500 eura noć za dvije osobe u privatnom apartmanu, koliko su neki iznajmljivači tražili. Sada ih je uhvatila panika da će ostati bez gostiju pa su krenuli u nenormalno snižavanje cijena. Kod nas ništa nije normalno, pa su sada snizili cijenu na 250 kuna za apartman za dvije osobe u gradu, samo da nisu prazni’, rekao je vlasnik turističke agencije u Splitu.

Ultra kao zlatna koka

Uobičajeno je da cijena smještaja raste u vrijeme velikih manifestacija za oko 30 posto, kakva je praksa u ostatku svijeta, no Splićani su Ultru shvatili kao priliku za brzu i veliku zaradu pa su neki od njih cijene podigli i za 400 posto.

Popunjena okolica, ali ne i Split

Kao posljedicu sada imaju prazne sobe i apartmane, dok turisti popunjavaju Podstranu, Kaštela, Solin, Trogir i Omiš. Tamo su pronašli smještaj za gotovo upola nižu cijenu.

‘Ovogodišnja “Ultra” je do zadnjeg trenutka bila neizvjesna i mnogo manje se reklamirala, pa je dio gostiju razmišljao o dolasku, a kada su se ipak odlučili, više nije bilo mjesta u avionima prema Splitu koji su svi puni. Lani u ovo doba je grad već bio krcat i nije bilo slobodne sobe, a ove godine je tako u manjim mjestima na prilazima gradu’, rekla je vlasnica portala za popunjavanje privatnog smještaja u Splitu.

I na nekim od najvećih portala za iznajmljivanje stanova i apartmana stoji da je smještaj u Podstrani, Dućama, Dugom Ratu, Kaštelima ili Trogiru i do 50 posto jeftiniji nego u Splitu.

Drastična razlika u cijeni

Primjerice, apartman za dvoje u Splitu za tri noćenja sljedećih dana teško da se može naći za ispod 3500 kuna, odnosno 600 kuna za noć po osobi. U Dućama košta 200 kuna po osobi, u Kaštelima 180, u Podstrani 200 kuna.

‘Svi misle da će se u ta tri dana obogatiti, a zaboravljaju da je u pet godina “Ultre” u Splitu 10 tisuća apartmana više nego prije nje. Gostiju ima kao i prije, ali kapaciteta je previše. A svemu valja dodati i one koji se iseljavaju na nekoliko dana iz stana i na crno iznajmljuju partijanerima, oduzimajući goste legalnim iznajmljivačima koji plaćaju sva svoja davanja. Čak i nama u agencijama šalju mailove da im pošaljemo goste, iako nisu registrirani! Tome treba stati na kraj jer nikad ne znaju koga primaju u kuću, ni što će ako mu se nešto dogodi’, rekla je ljutita vlasnica splitske agencije zbog kaotičnog tržišta apartmana.

Povratak na Net.hr