VELIKO POGORŠANJE

POGLEDAJTE ŠTO VELIKO NEVRIJEME RADI NA JADRANU: Olujno jugo diglo valove veće od 5,5 metara, promet u kolapsu

Veliko je nevrijeme na srednjem Jadranu, gdje je pala obilna kiša, a ima i bujičnih poplava

Kako su i najavili prognostičari, područje Jadrana danas je zahvatilo olujno nevrijeme. Jugo je olujne jakosti, a na splitskom području udari vjetra dosežu i do 90 kilometara na sat dižući valove do metar visine, javlja N1l

Na dubrovačkom području valovi su veći i od pet i pol metara, kažu u Hrvatskom hidrografskom institutu.

U prekidu su katamaranske linije na splitskom i dubrovačkom području. Trenutačno je veliko nevrijeme na srednjem Jadranu, gdje je pala obilna kiša, a ima i bujičnih poplava u zaobalju Dalmacije.

Protupoplavna barijera spasila Veneciju

Pesimistima usprkos, protupoplavna barijera spasila je Veneciju od visokog plimnog vala drugi puta za redom, nakon što je plima nošena jakim vjetrom počela prodirati u grad.

Sustav od 78 brana poznat kao MOSE, pokazao se uspješnim početkom mjeseca, a sada je ponovo spriječio poplavu. Naime, predviđalo se da će razina vode doseći 134 centimetra i u tom slučaju bi se Venecija našla pod vodom.

Lokalne vlasti su na Twitteru objavila da je u zonama koje ne štiti spomenuti sustav plima dosegnula 141 centimetar, dok je u Veneciji iznosila tek 52 centimetra te su trgovi i uličice ostali suhi.

Osmišljen 1984., projekt MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico – eksperimentalni elektromehanički modul) je trebao proraditi 2011., ali je bio popraćen tipičnim talijanskim boljkama, korupcijom, premašivanjem troškova i kašnjenjima.

Konačno je isproban u srpnju i inženjeri su ocijenili da je spreman za upotrebu kada je loše vrijeme.

Venecijanske poplave – “acqua alta” – uzrokuje niz čimbenika koji se dodatno pogoršavaju zbog klimatskih promjena, poput rasta razine mora, neuobičajeno visokih plima i povlačenje tla, zbog čega grad tone.

MOSE bi trebao zaštititi Veneciju od plima visokih do tri metra.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr