NOVE BROJKE

POGLEDAJTE ŠTO SE DOGAĐA U HRVATSKOJ POLITICI: SDP raste, HDZ pada, a pazite kome su otišli glasovi posrnulog Živog zida

SDP-u je rezultat od 18,3 posto jedan od najboljih u posljednjih godinu dana

Različiti događaji prošli su hrvatskom političkom scenom od prošlog Crobarometra pa je tako HDZ preživio izbore za Europski parlament, ali s manjim brojem glasova negoli su se nadali. Živi zid gotovo nije niti preživio, SDP se malo podigao iz pepela te su se na političkoj bini pojavila neka novija lica poput primjerice Mislava Kolakušića.

No, kako građani gledaju na spomenute događaje i kako se to odrazilo na rejtinge, donosi Crobarometar – istraživanje agencije IPSOS koje ekskluzivno objavljuje Dnevnik Nove TV.

HDZ u padu, SDP dobiva potporu, Kolakušić treći izbor

HDZ je i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj s potporom od 24,9 posto, ali stranka je već peti mjesec zaredom u “slobodnom padu”. Zato je SDP skočio na 18,3 posto s 13 posto koliko su imali u svibnju. Toj je stranci ovaj rezultat jedan od najboljih u posljednjih godinu dana.

Treći je izbor među hrvatskim građanima Neovisna lista Mislava Kolakušića koji trenutačno uživa potporu od 10,9 posto. MOST je pao u odnosu na svibanj i ovaj mjesec završava s potporom od 6,1 posto. Živi zid je prepolovio svoju potporu, trenutačno mogu računati na potporu od 6 posto ispitanika, a još mjesec dana ranije bilježili su 11,6 posto potpore. Očito je da je dio njihovih birača otišao Mislavu Kolakušiću.

Kako stoje druge stranke?

HSS mjesec završava s potporom od 3 posto. Odmah iza njih je HSU koji može računati na 2,6 posto, kao i IDS koji također uživa 2,6 posto potpore birača. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića trenutačno uživa potporu od 2,4 posto, dok HNS ima 2,3 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku imaju 1,8 posto, Reformisti Radimira Čačića su na 1,5 posto, a Zeleni na 1,2 posto potpore birača.

HDSSB trenutačno ima 1 posto potpore, jednako kao i stranka Pametno. Ostale stranke osvajaju manje od 1 posto i sve zajedno, od ljevice do desnice, dobivaju 7,4 posto potpore. Zanimljivo, HRAST može računati na 0,6 posto, START na 0,5 posto, a GLAS na 0,4 posto. Neodlučnih birača je 7 posto.

Povratak na Net.hr