KAZO SE NE DA / Pogledajte pismo koje je Bačić preko odvjetnika poslao HRT-u: Neće ga se tako lako riješiti?

Bačić je odlučio pošteno zakomplicirati život odgovornima na Prisavlju

3.7.2021.
10:34
Igor Kralj/PIXSELL

Bačićevi odvjetnici javili su se pismom HRT-u. U njemu navode kako nema razloga za smjenu ravnatelja Kazimira Bačića te da je jučerašnja odluka Nadzornog odbora HRT-a da smijeni Bačića protivna Ustavu i Zakonu o HRT-u te da se krši Ustavom i zakonom zajamčeno pravo na rad Bačiću.

Podsjetimo, Bačić se trenutno nalazi u Remetincu. Određen mu je istražni zatvor nakon što su u javnost izbile afere u Zagrebu.

Odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić u pismu odaslanom na Prisavlje konstatiraju kako kazneni postupak protiv Bačića još nije počeo te da on počinje pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage, a što u konkretnom slučaju još nije postignuto.

U pismu navode i kako je Županijski sud u Zagrebu prihvatio prijedlog USKOK-a da se Bačiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a "odbio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi g. Kazimir Bačić, kao glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, daljnjim radom na svom radnom mjestu mogao počiniti neko novo kazneno djelo".

"Ukoliko uzmemo u obzir ranije navedeno, razvidno je kako kazneni postupak u odnosu na glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije još uvijek nije započeo, obzirom ne postoji pravomoćno rješenje o provođenju istrage, te je sud odbio navode USKOK-a o postojanju opasnosti od učina kaznenog djela povratkom g. Kazimira Bačića, nakon što se saslušaju predloženi svjedoci, na svoje radno mjesto glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije", pišu te dodaju kako se Bačića treba smatrati nevinim sve dok mu se krivnja ne dokaže na sudu.

'Presumpcija nevinosti'

"U odnosu na g. Kazimira Bačića u potpunosti egzistira presumpcija nevinosti, propisana i zajamčena svakom hrvatskom građaninu čl. 28. Ustava Republike Hrvatske, u kojem stoji kako je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja, te čl. 3. st. 1. Zakona o kaznenom postupku, koji navedeno identično propisuje, tada je sasvim razvidno kako ne postoje razlozi za pokretanjem postupka razrješenja g. Kazimira Bačića s mjesta Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije", dodaju u pismu.

Odluku HRT-a nazvali su nejasnom i neutemeljenom u Zakonu.

"Ukoliko već sam Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije nije pri donošenju svoje odluke o pokretanju postupka za razrješenje Glavnog ravnatelja g. Kazimira Bačića uzeo u obzir sve ranije navedeno, a trebao je, zasigurno će Hrvatski sabor, kao nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj, voditi računa o jednakoj primjeni Ustava Republike Hrvatske i ranije navedenih zakona prema svim građanima Republike Hrvatske, pa tako i prema g. Kazimiru Bačiću", navode Bačićevi odvjetnici.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen