ISTI ZA CIJELU HRVATSKU

OVO JE NOVI ŠKOLSKI KALENDAR: Znate li da će svi učenici imati praznike četiri puta? Te dane, do sada, nikad nisu bili na odmoru

Iz Ministarstva poručuju kako su češći, a kraći odmori bolji za učenike, a za razliku od prošle godine, nakon javnog savjetovanja zbog pandemije koronavirusa ove godine ne postoji mogućnost odabira između više školskih kalendara i modela praznika

Nakon prošlogodišnjeg kaosa s čak četiri moguća modela školskih praznika – od ove godine usvojen je jedan. Svi učenici tako će praznike imati u isto vrijeme i to četiri puta tijekom školske godine. I na dane na koje nikada do sada nisu bili na odmoru, javlja RTL.

Čak 40 dana – toliko je ostalo do prvih školskih praznika – jesenskih. Trajat će dva dana i to nakon blagdana Svih svetih koji pada u nedjelju. Nakon toga učenici će na odmor još tri puta.

“Radimo pa ćemo se više morati snalaziti gdje ćemo s djecom, ali za njih je to bolje da se odmore više puta”, kaže Kristina iz Splita.

“Izgube većinu vještina i znanja koje steknu tijekom godine, zato je bolji sistem kraći, ali češći odmori bolji”, dodaje Marijana iz Zagreba.

Nakon jesenskih, stižu zimski praznici koji su razlomljeni u dva dijela. Prvi dio počinje 24. prosinca i traje do petka, 8. siječnja. Još četiri dana zimskog odmora učenike čekaju na kraju veljače, od utorka 23. do petka 26. veljače.

Broj nastavnih dana ostao isti

“Ima smisla da se potkraj veljače napravi odmor jer predug je taj period, pogotovo za učenike nižih razreda, od završetka zimskih do početka proljetnih praznika. Ako Uskrs kasnije pada to je preveliki dio u komadu u kojem su išli u školu”, jasno će ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu Krešimir Supanc.

Odmor učenici imaju na proljeće. Praznici počinju 2. travnja, u petak prije Uskrsa, i traju do 9. travnja

Broj nastavnih dana ostao je isti. Iz Ministarstva poručuju kako su češći, a kraći odmori bolji za učenike, a za razliku od prošle godine, nakon javnog savjetovanja zbog pandemije koronavirusa ove godine ne postoji mogućnost odabira između više školskih kalendara i modela praznika.

“Covid, različiti modeli nastave, djeca u samoizolaciji i koja prate nastavu na daljinu. Imamo jedinstveni kurikulum da bi svi učenici radili isti program i da bi mogli pratit nastavu ako nisu u školi. Kada ne bismo imali jedinstveni kalendar u kojem su svi praznici u isto vrijeme to bi bilo nemoguće”, ističe načelnica Sektora za osnovnoškolski odgoj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zdenka Čukelj.

Zadnji dan nastave je 18. lipnja, a za maturante 25. svibnja – ako koronavirus ne poremeti sve planove.

 

Povratak na Net.hr