SPREKTAKULARAN DOGAĐAJ / Pogledajte kako su borbeni avioni Rafali preletjeli nad Zagrebom

Borbeni avioni Rafali nekoliko su puta preletjeli nad Zagrebom

25.11.2021.
13:09

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu navečer stigao je u Hrvatsku kako bi se potpisao ugovor oko kupnje borbenih aviona Rafala.

Nakon potpisivanja ugovora premijer Andrej Plenković i predsjednik Macron izašli su ispred Banskih dvora kako bi gledali prelijetanje dvaju borbenih aviona nad Zagrebom.

Zrakoplovi koji su poletjeli iz Francuske jako su se dobro čuli nad glavnim hrvatskim gradom, preletjevši ga u niskom letu. Hrvatska od Francuske, prve vojne sile Europske unije, kupuje 12 rabljenih francuskih višenamjenskih borbenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3R, 10 jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura koji će biti isplaćeni u pet obroka od 2022. do 2026. godine.

Očekuje se da će prvi avioni u Hrvatsku stići krajem 2023. ili početkom 2024. godine.

'Ulazimo u novu fazu'

"Ugovor oko Rafala predstavlja novu fazu odnosa, dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na sigurnost Hrvatske. Drago mi je da predsjednik Macron ima veliko znanje, tema je bila i BiH, objasnili smo pozicije Hrvatske i u sljedećim tjednima ćemo napraviti izmjene zakona kako bi se u BiH izabrali ravnopravni političari koji će predstavljati sva tri naroda", kazao je Plenković na konferenciji za medije.

"Hvala Vam premijeru, doista sam sretan što sam u Hrvatskoj. Avionima štitimo svoj teritorij, kopno i more! Moram reći da sam solidaran s hrvatskim narodom. Hrvatska je 2020. predsjedala EU, a mi ćemo uskoro predsjedati i to je još jedan most između naše dvije zemlje. Upravo ta pitanja migracije i digitalizacije pomoći da idemo dalje. Podržavam vaš napredak schengenskom prostoru. Znam i da želite pristupiti europrostoru i to podržavam", kazao je Macron na konferenciji za medije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali