TESTIRANI U SLUNJU / Pogledajte kako djeluju hrvatski dronovi kamikaze. Banožić se pohvalio: 'Vojsku opremamo najmodernijim tehnologijama'

Image
Izvor: MORH

Na poligonu 'Eugen Kvaternik' testiran je besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza

14.3.2023.
17:53
MORH
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na vojnom poligonu u Slunju u utorak je testirano nekoliko tipova besposadnih zrakoplovnih sustava koje je moguće koristiti u različitim vojnim zadaćama, a ministar obrane Mario Banožić poručio je kako se Hrvatsku vojsku nastavlja opremati najmodernijim tehnologijama.

Na poligonu „Eugen Kvaternik“ testiran je besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza, pojašnjava se u priopćenju Ministarstvo obrane.

„Dronovi kamikaze moderno su oružje i kod brojnih vojski pokazuju izvanredne rezultate u stjecanju prednosti na bojišnici. Hrvatsku vojsku nastavljamo opremati najmodernijim tehnologijama i razvijati njezine sposobnosti“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

shimmer fallback
shimmer fallback

Uz resornog ministra, testiranju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima.

Bez dodatnih informacija

Kako pak navodi Jutarnji list, samo za visoke predstavnike vojske i MORH-a održana je prezentacija dronova, na kojoj nisu bili civilni mediji. Fotografije, koje je MORH - uz ovo kratko priopćenje objavio na svojim stranicama - objavio, ne prikazuju dronove kamikaze. Nema informacija tko je proizvođač dronova, čiji su dronovi testirani, koliko bi ih Hrvatska kupila, ni u kojem vremenskom razdoblju. Ovo je također jedna od prvih informacija da Hrvatska vojska namjerava nabaviti borbene dronove.

HV u svom sastavu ima nekoliko bespilotnih letjelica Orbitec te manje tipa Skylark koje se koriste za nadzor i izviđanje terena. Dronovi kamikaze postali su planetarno poznati nakon njihove uporabe u Ukrajini, gdje ih koriste obje strane u ratnom sukobu. Mogu nositi oko 50 kilograma eksploziva, a mali su i prenosivi te se mogu lako lansirati. Sjedinjene Države su ukrajinsku vojsku opremile dronom kamikazom Switchblade 300, koji je težak oko 2,6 kilograma te se može nositi u ruksaku. Vrlo se lako postavlja i lansira te može 15 minuta letjeti brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sustav snimaju neprijateljsku poziciju ili objekte. Kada nacilja metu i dobije naredbu, dron može ubrzati na 160 km/h i zabiti se u određeno područje, pri čemu eksplodira.

Dronovi kamikaze postali su popularni jer se mogu koristiti kao krstareći projektili, ali su mnogo jeftiniji. Procjene govore da im je cijena oko 20 tisuća dolara.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču