Pogledajte gdje se u Zagrebu najviše glasalo za Josipovića, a gdje za Grabar-Kitarović

Interaktivna mapa najbolje pokazuje kako ‘dišu’ Zagrepčani. Značajna je razlika u opredjeljenju građana koji živi u centru grada, a koji su u najvećem broju glasali za Ivu Josipovića, i rubnih dijelova, koji su svoj glas dali Kolindi Grabar Kitarović.

Institut sinergije znanosti i društva iz Čakovca kreirao je interaktivnu mapu Zagreba s rezultatima 1. kruga predsjedničkih izbora, koja prikazuje rezultate po mjesnim odborima i razliku u broju glasova između Kolinde Grabar Kitarović i Ive Josipovića.

Aktualni predsjednik dobio je ukupno više glasova Zagrepčana, a HDZ-ova kandidatkinja pobijedila na većoj površini grada.

Iz interaktivne mape da se lako izčitati gdje koji kandidat mora dodatno poraditi na regrutaciji izlaska svojih birača na izbore u 2. krugu. i pridobiti bar dio glasača koji su u 1.krugu birali Sinčića.

Kako navode na stranicama Instituta ističu , bitno je uočiti postojanje korelacija s udjelom glasova za stranku ORAH na prošlim EU izborima, što Josipović želi iskoristiti u svojoj kampanji do 2. kruga. Ta korelacija, međutim, nije značajna u svim dijelovima Hrvatske podjednako.

Na Institutu su izradili i grafikon koji prikazuje koliko su korelacije između glasova za Sinčića i ORAH snažne po regijama – podaci su za općine i gradove, a Zagreb je dodatno prikazan i po Mjesnim odborima.

Regija: Sjeverozapadna

Županije: Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Međimurska

SLABA korelacija

Regija: Zagrebačka

Županije: Zagrebačka, Grad Zagreb

OSREDNJA korelacija (BEZ korelacije unutar Zagreba)

Regija: Središnja i gorska

Županije: Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Ličko-senjska

SNAŽNA korelacija

Regija: Slavonija

Županije: Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska

OSREDNJA korelacija

Regija: Istra i primorje

Županije: Istarska, Primorsko-goranska

BEZ korelacije

Regija: Dalmacija

Županije: Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska

SNAŽNA korelacija

Posebno je zanimljivo pratiti što će se desiti u regiji Istre i primorja, gdje je Sinčić privukao velik broj glasova, međutim ti glasovi ne koreliraju s glasovima za ORAH, nego sa zaposlenošću, a negativno koreliraju s udjelom umirovljenika.

Drugim riječima, želja za odmakom od vodećih političkih opcija snažnija je u mlađim i ekonomski “zdravijim” općinama i gradovima Istre i primorja, navode u Institutu.

Povratak na Net.hr