IDE MU

PODUZETNIČKI POTEZ SLAVONCA IZ ĐURIĆA: Kupiš svinju pa dobiješ dvorište i sve za kolinje

Dok većina građana, posebice u selima, svinjokolje odrađuje u svojim dvorištima, sve više Županjaca pribjegava praksi da svinje odvezu mesaru ili pojedincima koji uslužno klanje obavljaju na crno i navečer odu po prerađevine.

Poznati svinjogojac Anto Golubović iz Đurića, svojim je kupcima, pak, na korištenje odlučio besplatno ustupiti vlastito dvorište i omogućiti da si sami prirede i kućama odvezu polutke.

“Imam dosta upita i kupaca iz Vinkovaca i Osijeka koji jednostavno nemaju gdje zaklati svinje, ošuriti ih i odraditi taj dio posla. Odlučio sam kupcima ponuditi besplatnu uslugu klanja, a polovice neka oni sami odrade, također u mome dvorištu. Osiguram im vatru, vrelu vodu i sav pribor koji je potreban”, pojašnjava Golubović za Glas Slavonije.

Već je desetak komada prodao na takav način i kaže da se ljudima to sviđa, dođu s ekipom i odrade posao. Lani je, prisjeća se, cijena tovljenika bila 11 kuna za kilogram, dvije kune niža nego sada, a razlog poskupljenja vidi u padu proizvodnje svinjetine u regiji. Dodaje da je lani i carsko meso u trgovačkim centrima koštalo 17 kuna, a danas je 24, što je poskupljenje od čak 40 posto.

Povratak na Net.hr