RASTE NEZADOVOLJSTVO

PODUZETNICI SU SPREMNI NA PROSVJEDE: ‘Novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo. To ne smije biti opcija!’

Poduzetnici i obrtnici strahuju od novog ‘lockdowna’ koji bi u potpunosti uništio gospodarstvo, a svoje nezadovoljstvo spremni su izraziti i prosvjedom

Udruga Glas poduzetnika provela je dvije ankete među svojim članovima i simpatizerima kako bi utvrdili što poduzetnici i obrtnici misle o novim mjerama te potencijalnom “lockdownu”. Također, zanimalo ih je jesu li spremni za novi prosvjed, odnosno, podržavaju li ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan.

Sve više poduzetnika i obrtnika izražava nezadovoljstvo trenutnim mjerama koje im onemogućavaju rad i ugrožavaju radna mjesta. Svoje nezadovoljstvo u proteklim tjednima izrazili su ugostitelji, povremeni prijevoznici, sezonski poduzetnici i obrtnici, frizeri i mnogi drugi diljem Hrvatske. Vlada i nadležna ministarstva ne reagiraju na molbe i dopise, a poduzetnici i obrtnici prepušteni su sami sebi. Osim toga, mnogo poduzetnika i obrtnika, kao i radnika strahuje od novih zatvaranja te zabrane poslovanja.

UGOSTITELJI SU SE SASTALI S BANDIĆEM I ISPOSLOVALI NOVU POMOĆ: ‘Bilo bi super da i država isto napravi’

Većina je spremna na prosvjed

Prema podacima iz naših anketa, čak 92% poduzetnika i obrtnika spremno je aktivno se uključiti i podržati ideju zatvaranja svih poslova u Hrvatskoj na jedan dan u znak prosvjeda. Također, jedno od pitanja odnosilo se na značajno povećanje broja novozaraženih u Hrvatskoj i bi li poduzetnici i obrtnici podržali parcijalni “lockdown”? Više od 79% poduzetnika i obrtnika ne podržava “lockdown” jer smatraju da bi u potpunosti uništio gospodarstvo.

„Jedno je sigurno – novi lockdown bi bio knockdown za hrvatsko gospodarstvo i smatramo da nije i ne smije biti opcija. U svakom slučaju, UGP neće stajati sa strane“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Dosadašnje mjere bile su usmjerene na spas radnih mjesta, no poduzetnici i obrtnici imaju obveze kao što su troškovi najma, komunalne naknade, krediti te zajmovi. Iz udruge Glas poduzetnika kaže da smatraju da bi Vlada u slučaju novog “lockdowna” i zatvaranja poduzeća morala nadoknaditi nastale gubitke. Dodaju kako poduzetnici i obrtnici ne mogu se sami nositi s teretom krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr