RAZGOVARAT ĆE DO UTORKA

PODJELA SABORSKIH FUNKCIJA: HDZ i SDP se dogovorili koliko kome ide odbora

Glavni tajnici HDZ-a i SDP-a Gordan Jandroković i Igor Dragovan dogovorili su danas da će vladajućima pripasti čelne pozicije u 16, a oporbi u 12 saborskih radnih tijela, dok će Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i obično, voditi zastupnik iz kluba manjina.

“Držimo se tih kvota i dalje, otprilike je odnos većine i manjine kakv je bio i do sada. Sve smo dogovorili i sada je na nama iz vladajuće većine da sa svojim partnerima sve preciziramo do kraja, a kolege iz oporbe isto tako trebaju napraviti to na svojoj strani”, rekao je Jandroković poslije sastanka u Klubu HDZ-a.

jandroković
Dragovan je potvrdio da će SDP početi razgovore s drugim oporbenim strankama. “Već smo neke razgovore i obavili. Ono što mogu reći u ime SDP-a, nama je u interesu kao i vladajućima da konstituiramo Hrvatski sabor i da se što prije počne raditi”, kazao je Dragovan.

 

dragovan
Dvojica glavnih tajnika kažu kako će se već u petak formirati prvi odbori, koji bi trebali raspraviti Mostova “jamstva”, a ostala će se radna tijela formirati sukcesivno do utorka ili srijede.
“Poznati su omjeri i oni su praktički identični kao i prošlog puta i to je dobra demokratska praksa u parlamentu”, istaknuo je Dragovan.
Na pitanje hoće li SDP razgovarati i s HSS-om, koji tvrdi da je u oporbi, iako su zastupnici te stranke potpisali potporu mandataru Andreju Plenkoviću, Dragovan je odgovorio da SDP ne bježi od razgovora te da će razgovarati sa svima koji kažu da su opozicija.
Rekao je i da će oporbi pripasti isti odbori koje je imala u zadnjem mandatu.
Nesuglasice oko predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iz dosadašnjeg saziva, kada se HDZ protivio da taj odbor vodi SDP-ov Ranko Ostojić, dvojica glavnih tajnika ovoga puta ne očekuju.
“Taj odbor prema zakonu pripada opoziciji i to najvećoj opozicijskoj stranci. Vjerujem da ćemo sve riješiti bez problema”, rekao je Dragovan, a Jandroković potvrdio kimanjem glave.
Tko će biti potpredsjednici Sabora nisu željeli odgovoriti, a Dragovan je kazao kako će o tome odlučiti tijela SDP-a, ne želeći komentirati napise o navodnom sukobu između te stranke i HNS-a oko potpredsjedničkih mjesta.
U dosadašnjem sazivu Sabora, oporbeni su zastupnici vodili odbore za unutarnju politiku, turizam, pravosuđe, rad i mirovinski sustav, obitelj, mlade i sport, prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode, predstavke i pritužbe, međuparlamentarnu suradnju, ravnopravnost spolova, lokalnu i područnu samoupravu te Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Povratak na Net.hr