Play ponuda

PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA PROTIV HRVATSKE POLICIJE, TRAŽI SE OSTAVKA MINISTRA: / 'Postupaju nečovječno i ponižavajuće'

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell
18.12.2018.
11:31
Ilustracija: Pixsell
Play ponuda

Centar za mirovne studije podnio je danas kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika zbog sumnje na nezakonito postupanje na granici Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom.

"Nakon brojnih svjedočanstava izbjeglica i više od dvije godine upozoravanja različitih aktera, javnost je imala priliku vidjeti snimke postupanja hrvatske policije na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja, osim što je konkretan materijal za pokretanje istražnih radnji, otkriva i sustavno kolektivno protjerivanje te prekoračenje ovlasti poput udaranja nogom, a upućuje i na moguće korištenje oružja koje nije u skladu s postojećim zakonima i pravilnicima. Naša je dužnost kaznenom prijavom zatražiti od DORH-a da ove dokaze ispita", izjavila je Sara Kekuš iz CMS-a i Incijative Dobrodošli! na konferenciji za medije ispred DORH-a.

MUP uporno odbacuje optužbe

Centar već dvije godine upozorava na tretman prema migrantima, no MUP odbacuje odgovornost te tvrdi da hrvatska policija ne krši prava migranata.

Ipak, iz CMS-a navode kako snimke objavljene u nedjelju potvrđuju svjedočanstva izbjeglica te upućuju na sumnju kako su hrvatski policijski službenici "prekoračili granice svojih ovlasti, nanijeli materijalnu štetu protjeranim osobama i grubo povrijedili njihova prava postupajući nečovječno i ponižavajuće". Također su im, navode, onemogućili pristup sustavu međunarodne zaštite.

Traže istragu DORH-a i ostavku ministra policije

Sumnja se i da su postupali suprotno odredbama međunarodnog prava nepoštujući načelo zabrane masovnog protjerivanja zajamčeno Četvrtim protokolom uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije.

"Zbog svega toga, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! traže od DORH-a da učinkovito provede istragu, kako bi počinitelji ovih kaznenih djela bili sankcionirani. Također, traže ostavku ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ravnatelja policije Nikole Miline, kao i načelnika uprave za granice Zorana Ničena čija je odgovornost osigurati zakonitost djelovanja hrvatske policije. Na kraju, CMS i Inicijativa Dobrodošli naglašavaju kako je najvažnije da se nezakonite i nasilne prakse na hrvatskim granicama prekinu te podsjećaju sve policijske službenike na njihovo zakonsko pravo i obavezu da odbiju izvršenje naloga ili zapovijedi za koje je očito da se njihovim izvršenjem čini kazneno djelo", priopćio je CMS.

Play ponuda
Play ponuda