POVORKA PONOSA PROŠLA GLAVNIM GRADOM: / 'Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica'

Sedamnaesta Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2018. održana pod sloganom "Da nam živi, živi rod!" u subotu popodne u Zagrebu, okupila je, prema riječima organizatora, više od 10

9.6.2018.
14:50
Igor Soban/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pozdravljam sve nas kojima je dosta da nam govore 'tako vam je to u braku', sve nevidljive žene, sve nas kojima je dosta da se na karnevalima pale slikovnice i sve nas kojima je dosta da se gay osobe poistovijećuje s pedofilima; (pozdravljam sve nas) kojima je dosta prikrivanja svog života i ljubavi, koji ne želimo više trpjeti da nam se govori kako se trebamo osjećati, kako da se rodno izražavamo i koga da volimo ili tko čini naše obitelji i sve nas kojima je dosta da nam vire u gaće", riječi su kojima su organizatori pozdravili pristigle sudionike povorke na Ribnjaku, gdje je koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor" završeno ovogodišnje okupljanje.

Ponovili su da se ovogodišnja Povorka ponosa ponovno održava u jeku napada na žene, na transrodne osobe, na obitelj i djecu, na manjine, napada na sve aspekte rodne i drugih različitosti i raznolikosti.

Traže da se prestane zadirati u ljudska prava

Stoga traže omogućavanje slobodnog donošenja odluke o rađanju, da se 'prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena' i da se kroz novi obiteljski zakon 'prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod'.

Traže i da se 'svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda'.

Sudionici su se na Ribnjaku nastavili zabavljati uz glazbu, a u parku su postavljeni štandovi s jelom i pićem te raznim suvenirima.

Povorku su, dok je prolazila zagrebačkim centrom, gledali sa strane znatiželjni građani, a osiguravali su je brojni policajci i specijalci. U policiji kažu da nije bilo nikakvih postupanja.

Povorku podržali i neki političari

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić, Goran Beus Richemberg, Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević, Anka Mrak Taritaš, Zoran Pusić, Vesna Pusić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Saucha, kao i osobe iz javnoga društvenog života.

Sudionici su nosili transparente s porukama, među kojima 'Zajedno u kvirstvu', 'Mizoginija ubija', 'Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača', 'Psi laju, prajdovi prolaze', 'Bolje gej slikovnica nego ustaška šahovnica', 'Privatno je političko'.

Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) nakon čega je povorka preko ulica i trgova u centru grada stigla na Ribnjaku gdje je dođađaj završen javnim skupom i koncertom grupa "U pol 9 kod Sabe" i "Le Zbor".

NOVO 17.50 Povorka je stigla na Ribnjak.


17.13 "Ova povorka je da pokažemo da se volimo. Želimo ljubav i slobodu. Mi sve volimo", poručili su megafonom sudionici povorke u kojoj se prema neslužbenim podacima koje donose 24sata nalazi desetak tisuća ljudi.


17:07 Povorka je prošla preko Trga bana Josipa Jelačića odakle su sudionici poručili: 'Mi smo zauzeli Trg da pokažemo da se borimo za ljubav i slobodu'. Potom su preko Jurišićeve krenuli ka Ribnjaku.


16:31 Sudionici povorke koja prolazi kroz grad nose transparente s porukama, među kojima - 'Zajedno u kvirstvu', 'Mizoginija ubija', 'Ljubav ne pita što ti je ispod haljine/hlača', 'Psi laju, prajdovi prolaze', 'Bolje gej slikovnice nego ustaška šahovnica', 'Privatno je političko'.

Galerija


16:28 Ivan Vrdoljak je rekao kako žele otvorenu, tolerantnu, modernu i europsku Hrvatsku. Smatra kako svi koji su danas okupljeni - bili oni gay ili strejt, Srbi ili Hrvati, bogati ili siromašni, visoki ili niski, smatraju se jednakima. "Meni je to divan osjećaj. Svi tome trebamo težiti", poručio je.

Na pitanje novinara o zamjerkama aktualnoj vlasti kako se ne radi dovoljno za jednakost LGBT osoba, Vrdoljak je rekao da su zadržana prava koje je HNS "uspio izgurati" i u prošloj vladi a u ovoj vladi su uspjeli na "pristojan i neideološki način" usvojiti Istanblsku konvenciju te poslati poruku da "ekstremi više nemaju pravo upravljati Hrvatskom"..

Aleksandra Kolarić novinarima je kratko rekla da je Gay Pride izvrsna stvar za osvijestiti društvo kako ljudi iz te zajednice nisu još uvijek u cijelosti izjednačeni u pravima s ostalim građanima. "Zato smo tu da damo podršku", rekla je.


15:57 Formira se kolona Povorke ponosa i polako kreće prema Trgu bana Jelačića i konačnom odredištu u parku Ribnjak.


15:47 Na Prideu su se pojavili brojni drugi političari, a među njima i Anka Mrak Taritaš, Davor Bernardić te Aleksandra Kolarić. 24sata procjenjuju da ima oko tisuću ljudi.

"Svjedočimo više nego ikada napadima na prava i manjine i većine. Važno je danas pokazati koje su to europske vrijednosti koje obično, kad je to bitno, ne zastupaju oni koji kažu da stoje iza njih", rekao je za N1, pak, Bojan Glavašević.


15:33 Glavašević je na svom Twitteru objavio kako je primijetio da nema HDZ-ovaca i predstavnika Živog zida.


15:15 Okupljanje je počelo oko 15 sati ispred Mimare na Rooseveltovom trgu, a među okupljenima mogu se vidjeti i SDP-ov Bojan Glavašević i šef HNS-a Ivan Vrdoljak. Putem društvenih mreža svoj dolazak je najavila i Vesna Pusić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali