banner

PRATITE UŽIVO

OTKRIVENO JE KOLIKE SU KAZNE ZA KRŠITELJE MJERA, BEROŠ GRAĐANIMA: ‘Prijavljujte tulume, policija će postupati po dojavi”

Na sjednici Vlade donesene su kazne za kršenje epidemioloških mjera

Marić o novoj mjeri

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o razgovorima s predstavnicima poduzetnika i obrtnika te je rekao da se to napravilo jutros.

Kazao je da se ovim novim mjerama objedinjuje cijeli paket mjera pomoći. Predstavio je novu mjeru za ugostitelje, onima koji rade u igrama na sreću i u rekreativnom sportu – kompenzacija ili pokrivanja dijela fiksnih troškova. Mjera se odnosi na one koji imaju pad 60 posto.

“Naša je ideja da im se to kompenzira. To je najam prostora, pričuva, komunalije, komunalna naknada, internet, fiksna telefonija, knjigovodstvo, HRT, spomenička renta”, objasnio je Marić.

Ministar rada Josip Aldrović rekao je da je jedna od tema bila i očuvanje radnih mjesta te da su se obvezali da će HZZ održati sjednicu Upravnog vijeća. Kako je objasnio, cilj je ažuriranje mjere za očuvanje radnih mjesta.

“Danas imamo više od 6000 zaposlenih nego prije početka COVID krize. Nastavljamo pružati podršku zaposlenicima i poslodavcima. Želimo očuvati zaposlenost”, rekao je Aladrović.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić govorio je o najavi kredita za male i mikro poduzetnike, one čije je poslovanje pogođeno u korona-krizi.

Kazne za kršenje mjera

Beroš je govorio da se propisuje mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Rekao je da se propisuje da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata te da će se kazna za pravne osobe kretati od 10.000 do 40.000 kuna.

Beroš je naveo da će propisana kazna za fizičke osobe, dakle građane, koji krše mjere biti 500 kuna, dok će kazna do 10.000 kuna biti namijenjena onome tko organizira privatnu zabavu.

Za odgovorne osobe ili obrtnike, novčana kazna za kršenje mjera kretat će se od 5.000 do 10.000 kuna.

“Policija neće postupati neće samoinicijativno nego po dojavi. Kao i do sada u slučaju buke, provale, vatre… Svi koji žele dobro, ako želimo suzbiti ovaj virus, vjerujem da će prijaviti nedozvoljena okupljanja”, rekao je ministar Beroš na press konferenciji.

Božinović: Nova pravila na granici

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je nakon Beroš te ponovio zadnje mjere koje su donesene proteklog vikenda. Osvrnuo se na inspektore i nadzor.

“Inspektori i policija napravili su preko 4.000 nadzora, izdali su 605 upozorenja. Podnesena su ili će biti podnesena 44 prekršajna naloga”, rekao je.

Božinović je rekao da je donesena nova odluka kojom se zabranjuje prijelaz na graničnim prijelazima, što se veže na europske regije.

“Najvažnija pravila su ta da putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti dodatne uvjete. No, u ovom trenutku jedina regija u EU je otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici moraju dostaviti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se testirati u Hrvatskoj i biti u samoizolaciji do dolaska rezultata. Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti preko granice osim nekoliko iznimki”, rekao je.

Izlaganje Vilija Beroša

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je nakon Plenkovića pa je iznio statističke podatke o zaraženima koronavirusom. Ministar je danas izašao iz izolacije.

“Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od Covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju”, rekao je Beroš.

“KB Dubrava i Fran Mihaljević pozvane su na kontinuiranu suradnju s ciljem još bolje zaštite pacijenata. Prati se potreba za liječnicima i medicinskom opremom i svaki dan se rade privremeni rasporedi zdravstvenih radnika. Objavili smo i drugu smjernicu za borbu protiv korona virusa. U ovom trenutku funkcioniraju svi planovi, a vodimo brigu i o zdravstvenim djelatnicima, svjesni smo njihovih napora. No, mjere neće dati rezultate ako nema osobne odgovornosti”, dodao je Beroš.

Plenković najavio kazne za kršenje mjera

Premijer je najavio raspravu o promjeni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti kako bi se mogle definirati kazne za fizičke osobe pa je rekao da je to nužan alat i da su neodgovorni pojedinci oni koji ugrožavaju druge.

“Što se tiče gospodarstva, pripremili smo paket za očuvanje radnih mjesta i pomoć privatnom sektoru. Tu je mjera od 4000 kuna i oslobađanje obaveze plaćanja doprinosa za svakog radnika. Isto tako, ići ćemo s pokrivanjem dijela fiksnih troškova za one koji će imati pad od 60 posto i više”, rekao je premijer Plenković.

Razriješen je Stjepan Sučić

15:13 – Počela je sjednica Vlade koju je premijer započeo uvodnim govorom online jer je završio u samoizolaciji. Prvo se osvrnuo na incident u Vukovaru sa Stjepanom Sučićem, državnim tajnikom Ministarstva branitelja. Rekao je da se njegova ostavka prihvaća i da “nerado vide takve situacije” te izrazio žaljenje zbog događaja.

“Što se tiče pandemija, brojevi su i danas visoki. Nažalost, preminule su 74 osobe, najviše do sad, to je posljedica visokih brojki zadnjih tjedana. I dalje smo u vrlo ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost, zato smo poduzeli restriktivne mjere”, osvrnuo se Plenković na situaciju s pandemijom u Hrvatskoj.


U Banskim dvorima oko 15 sati počinje sjednica Vlade na kojoj će premijer Andrej Plenković sudjelovati online zbog toga što je završio u samoizolaciji. Na otvorenom dijelu sjednice trebalo bi se govoriti o aktualnoj situaciji s pandemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Između ostalog, predstavit će se i nacrt prijedloga Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o lokalnim izborima. U otvorenom dijelu Vlada će raspravljati i o prijedlogu zaključka o mjerama pomoći gospodarstvu zbog epidemije.

Raspravljat će se i o nekoliko točaka čija su tema programi o zajmovima firmama te mikro i malih zajmova za ruralni razvoj. Posebne točke odnosit će se na donošenje mišljenja Vlade na izvještaje DORH-a o radu državnih odvjetništava u 2019. godini, te izvještaj predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudske vlasti u Hrvatskoj za prošlu godinu.

Ministar financija Zdravko Marić ranije danas imao je sastanak s poduzetnicima gdje su obznanjene nove mjere pomoći gospodarstvu, no poduzetnici su sa sastanka išetali nezadovoljni.

VLADA DANAS ODLUČUJE O KAZNAMA ZA NEPOŠTIVANJE MJERA I POMOĆI PODUZETNICIMA: ‘Na pravičan način pokrit ćemo sve’

VLADA NUDI OVA TRI RJEŠENJA ZA KRIZU: ‘Svi kojima su prihodi pali više od 70 posto kvalificiraju se’; Poduzetnik: ‘Mogu reći da se bojim’

Povratak na Net.hr