U NISKOM STARTU

POČINJE PREDAJA KANDIDATURA ZA LOKALNE IZBORE: Evo što moraju znati svi budući kandidati

S četvrtkom je na snagu stupila Vladina odluka da se u nedjelju, 21. svibnja, održe redovni lokalni izbori, dan kasnije, dakle, u petak počinju teći svi izborni rokovi.

Od petka, 21. travnja, do ponoći, 4. svibnja, u 576 nadležnih izbornih povjerenstava moraju prispjeti prijedlozi kandidacijskih lista, to je, dakle, rok za kandidiranje.

Četrnaest dana predizborne kampanje

Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati (do ponoći 6. svibnja) da sastave i objave sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tijela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika.

Danom objave zbirnih lista počet će izborna kampanja koja će trajati do ponoći 19. svibnja ili 14 dana.

Izborna šutnja, vrijeme u kojem je zabranjena promidžba, kao i objava privremenih rezultata te procjena rezultata, trajat će cijelu subotu, 20. svibnja te u nedjelju, 21. svibnja do 19 sati kad se zatvaraju birališta.

DVIJE TREĆINE LJUDI TRAŽI PROMJENE: ‘Izbori za gradonačelnika nisu momačko nadmetanje ‘

Danas se raspuštaju lokalna predstavnička tijela

Počevši s petkom, 21. travnja, u prodavaonicama Narodnih novina mogu se kupiti obrasci za kandidiranje i provedbu izbora. Popis prodavaonica po gradovima sa adresama dostupan je na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

S četvrtkom se, pak, raspuštaju lokalna predstavnička tijela, mandati načelnika, gradonačelnika i župana ostaju dok na dužnost ne stupe novi.

Na svibanjskim izborima hrvatski će birači birati članove predstavničkih tijela – vijeća i skupština, općina, gradova i županija te općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike.

ŠTO POSJEDUJU KANDIDATI ZA GRADONAČELNIKA ZAGREBA: Neki imaju impresivnu imovinu, a neki su k’o crkveni miševi

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr