OD PONEDJELJKA

ISPLATA ZAOSTALIH MIROVINA PRIPADNICIMA HVO-A: Vraća se 187 milijuna kuna dugova borcima koji su ratovali u BiH

U proračunu su osigurana sredstva za početak isplate

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je da počinje isplata zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a. Riječ je invalidskim mirovinama ostvarenima prema Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici HVO-a, te nasljednike umrlih korisnika, koji su nadležnoj službi Zavoda dostavili pravomoćno rješenje o nasljeđivanju. Isplata počinje u ponedjeljak 12. veljače budući da su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016. godine.

Na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u Republiku Hrvatsku obračunat je porez pri čemu su ukalkulirani i svi osobni odbici umirovljenika.

“Zavod će, u skladu s propisima Ovršnog zakona korisnicima kojima Financijska agencija provodi ovrhu na novčanim sredstvima, doznačiti dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na posebni račun, a preostali dio na tekući račun, i to prema podacima o računu koje elektroničkom razmjenom preuzima od FINA-e”, priopćeno je iz Zavoda koji će mirovine umanjiti za iznose ovrha ukoliko ih on sam provodi prema umirovljenim pripadnicima HVO-a.

“Nasljednicima umrlih korisnika koji imaju pravo na isplatu neisplaćenih svota, a nisu Zavodu dostavili rješenje o nasljeđivanju, neisplaćene svote bit će isplaćene nakon što Zavod zaprimi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju kojim je utvrđeno da ostavinu čine i potraživanja prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje u neutvrđenom iznosu”, objašnjeno je.

Povratak na Net.hr