TKO JE PREBOLIO, PA SE CIJEPIO... / Sve što treba znati o trećoj dozi: Nekima se svakako preporučuje, a nekima nije potrebna

Svi koji se žele cijepiti trećom dozom cjepiva protiv Covida-19 mogu to učiniti dolaskom na cijepni punkt, bilo uz prethodnu narudžbu ili bez najave

14.10.2021.
9:19
Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za docjepljivanje trećom, odnosno tzv. booster dozom cjepiva protiv covida-19. Treća doza cjepiva svakako se preporučuje osobama s narušenim imunosnim sustavom, starijima te zdravstvenim radnicima koji su se prvi cijepili, a i sami su narušenog imuniteta. Večernji list piše kako svi koji se žele cijepiti trećom dozom cjepiva protiv Covida-19 mogu to učiniti dolaskom na cijepni punkt, bilo uz prethodnu narudžbu ili bez najave – ovisno o tome kako je punkt organiziran.

Imunokompromitirani se trebaju savjetovati s liječnikom

Sa sobom trebaju ponijeti neki identifikacijski dokument, a bilo bi poželjno da imunokompromitirane osobe donesu svoju povijest bolest. O dodatnom cijepljenju trebaju se prethodno konzultirati sa specijalistom koji ih liječi koji će procijeniti i kad je najbolje vrijeme za dodatno cijepljenje.

Dodatna doza može se primiti najmanje osam tjedana nakon druge, i to cjepiva Comirnaty (BioNTech/Pfizer) ili Spikevax (Moderna). Kao i kod prve dvije doze, kod osoba s oslabljenim imunosnim sustavom može se dogoditi i smanjeni imunosni odgovor na dodatnu dozu. Stoga bi se trebali i dalje dosljedno pridržavati preporučenih zaštitnih mjera, a važno je da se cijepe članovi kućanstva, zdravstveni radnici koji pružaju skrb i drugi bliski kontakti imunokompromitiranih osoba kako bi im se pružila neizravna zaštita.

Tko se cijepio i prebolio treću dozu ne treba

Što se tiče zdravih osoba, one se docjepnom dozom mogu cijepiti ako to žele, najmanje šest mjeseci nakon primljene druge doze kako bi produljili djelovanje primarnog cjepiva. No, preporuka je da to bude po isteku osam ili devet mjeseci nakon nje. Osobama koje su preboljele Covid-19 i nakon preboljenja su cijepljene, treća doza nije potrebna.

U Zagrebu je cijepljenje bez najave moguće na Velesajmu u različitim terminima (danas 14.30-19, sutra 8-12), u Školi narodnog zdravlja “Dr. A Štampar” u Rockefellerovoj 4 srijedom 16-20 te u Zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, Zimmermanova 64a, svaki dan 8-18.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali