Play ponuda

Početkom iduće godine gasi se Državni inspektorat!

shimmer fallback

Iz Vladinih Smjernica ekonomske i fiskalne politike do 2016. godine, koje su ovih dana prihvaćene na Markovom trgu, može se iščitati da se od 1. siječnja 2014.

4.10.2013.
7:59
Play ponuda

U Vladi su službeno potvrdili za Novi list da Inspektorat kao zasebno tijelo više neće postojati, nego će njegovi inspektori biti premješteni pod krov 'svojih' ministarstava. Otpuštanja neće biti, nego će inspektori, njih oko 800 koji rade u pet područnih jedinica – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku – zajedno sa zaposlenima u središnjici Inspektorata u Zagrebu, biti raspoređeni u nekoliko ministarstava, ovisno o području kojim se bave. Tako će Ministarstvo rada Miranda Mrsića dobiti svoju inspekciju rada, a inspektori zaštite potrošača, trgovine, usluga, općenito gospodarska inspekcija, odlaze u Ministarstvo gospodarstva.

Moguće je da će dio inspektora biti poslano u prijevremenu mirovinu, ali o kojem je broju riječ, za sada nije poznato.

Prema informacijama iz Vlade, ovom bi transformacijom Inspektorata trebale biti postignute značajne uštede, između ostalog i zbog smanjenja broja voditelja.

Mrsić: Efikasnost rada će tako biti puno veća

Na pitanje novinara kako će npr. inspekcija rada pod istim krovom s ministarstvom raditi nepristrano, ministar rada Mirando Mrsić odgovara da se nada da hoće. Njemu je logično da u ministarstvu zaduženom za provođenje Zakona o radu sjedi inspekcija koja taj rad na terenu kontrolira. "Efikasnost rada će tako biti puno veća, a upravo postojećom efikasnošću Državnog inspektorata nismo zadovoljni. Sad će inspekcija imati puno šire ovlasti, drugačiju organizaciju, mobilne timove", najavio je Mrsić.

Play ponuda
Play ponuda