Play ponuda

POČEO UBRZANI OSOBNI BANKROT ZA 100 TISUĆA GRAĐANA: / Evo što točno čeka blokirane

Image
Foto: Pixsell

Postoje dva moguća ishoda jednostavnog osobnog bankrota

14.1.2019.
19:09
Pixsell
Play ponuda

Fina je po službenoj dužnosti 10. siječnja počela slati pozive blokiranim građanima za ubrzani stečaj. Riječ je o novom ubrzanom postupku osobnog bankrota kojeg mogu iskoristiti sve građani koji imaju blokirane račune neprekidno duže od tri godine i čiji iznos glavnice duga iznosi najviše 20.000 kuna.

Kriterije za osobni bankrot ispunjava više od 100 tisuća građana. U tri godine otkako je ozakonjena mogućnost osobnog bankrota, samo 16 dužnika uspjelo je bankrotirati, odnosno nagoditi se s vjerovnicima u postupku izvansudske nagodbe, piše Večernji list.

Image

'BLOKIRANI' NE VJERUJU PLENKOVIĆU, ZA NET.HR PORUČUJU: 'Sumnjamo u Vladinu dobru volju i znanje'

Image

'BLOKIRANI' NE VJERUJU PLENKOVIĆU, ZA NET.HR PORUČUJU: 'Sumnjamo u Vladinu dobru volju i znanje'

Onaj koji prihvati jednostavni osobni bankrot, dužan je sastaviti i Fini dostaviti popis svoje imovine, iz koje će se eventualno naplaćivati dugovi. Stanovi su izuzeti od prodaje i oni neće na bubanj, ali sva ostala unovčiva imovina dužnika hoće ako joj ukupna vrijednost premašuje 10 tisuća kuna.

Dva ishoda

Postoje dva moguća ishoda jednostavnog osobnog bankrota - tamo gdje sud procijeni da je vrijednost imovine koja se može unovčiti manja od 10 tisuća kuna otvorit će i zatvoriti stečaj i priča je za te dužnike završena. Onima čija je unovčiva imovina veća od 10 tisuća kuna dodijelit će se skrbnik koji će krenuti u rasprodaju imovine i vraćanje duga. Pokretnine i prava koja se ne prodaju u roku od godine dana smatrat će se neunovčivom imovinom i ostaju dužniku, te se i u tom slučaju stečaj privodi kraju.

Ministarstvo pravosuđa napominje da će svaki sljedeći dan, nakon 10. siječnja, slati po 10.000 poziva dok ne obavijesti svih stotinjak tisuća građana koji zadovoljavaju kriterije za ubrzani bankrot.

Play ponuda
Play ponuda