PREGOVORI I DANAS

MARATONSKI SASTANAK KONAČNO ZAVRŠIO, PROCURIO NOVI PROBLEM: ‘Štrajk se nastavlja. Istražite zašto je policija ulazila u škole’

Čelnici obrazovnih sindikata sastali su se s predstojnikom Ureda premijera Zvonimirom Frkom Petešićem kako bi nastavili pregovore od petka i pokušali postići dogovor s Vladom i tako prekinuli štrajk koji traje 31 dan

NOVO – 23:00 – Malo prije 23 sata završio je sastanak u Vladi. Uslijedile su izjave, no nitko nije bio pretjerano raspoložen za pojašnjavanje što se događalo iza zatvorneih vrata zadnjih sedam sati.

“Pregovore nastavljamo sutra, štrajk se nastavlja. Ako sutra završimo pregovore, ići ćemo na referendum. Molim vas da istražite policijsko istraživanje popisa prosvjednika, to smatramo zastrašivanjem”, rekao je Branimir Mihalinec nakon sastanka.

“Nismo se dogovorili. Sutra nastavljamo pregovore. Dogovoreno je da ne iznosimo jesmo li zadovoljni razgovorom. Ali da, pozitivna je činjenica da sutra nastavljamo pregovore”, dodao je Vilim Ribić.

Sanja Šprem prije sastanka je rekla kako ne dijeli optimizam nekih svojih kolega. Novinari su je upitali stoji li još uvijek pri tome. “Ja sam sad jako umorna. Bili su ovo iscrpljujući pregovori. Dali smo maksimalan doprinos da sastanak bude konstruktivan. Više je opcija na stolu, a sutra ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja”, rekla je Šprem i naglasila kako očekuju da se prosvjetarima dani provedeni u štrajku plate, javlja Jutarnji list.


21:50 Tijekom kasnovečernjeg sastanka, pojavio se novi problem. Sindikalni čelnici pokazali su poruku u kojoj im je javljeno da je policija u Krapinsko-zagorskoj županiji popisivala podatke o profesorima u školi i tko je organizirao odlazak na prosvjed.

“Kao povjerenica sam ostala u školi zbog bolesti i nisam išla na prosvjed. Nakon odlaska kolega u školu je došla policija, tražila moje osobne podatke, status, tko je organizator odlaska na prosvjed”, poslala je sindikalnim čelnicima profesorica iz Krapinsko-zagorske županije.

“Vrlo zatečena odgovarala sam na pitanja kao malo dijete. Tada su otišli i u susjednu Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i obuću na isti razgovor. U toj školi bili su na dan prosvjedne akcije Potrubi za obrazovanje”, napisala je sindikalistima.

RTL-u je potvrđeno da je policija bila gotovo u svim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji, a ravnateljima je rečeno da je to rutinska provjera radi sigurnosne procjene.


19.40 Neslužbeno se doznaje kako Vladina ponuda, uz povećanje dodataka, sadrži i “instantno rješenje”, kojim bi se plaće učitelja i nastavnika počele povećavati već od prosinca ili početka sljedeće godine, a ne u lipnju, kako je ranije najavljivano, javlja Dnevnik.hr.

Doznaje se i kako su sindikalisti i tu ponudu proglasili skromnom. Uz petero članova sindikata, pregovore vodi isti tim kao i u petak, što znači da nema niti premijera Plenkovića, niti ministara. No, tu je premijerov posebni savjetnik za obrazovanje, Radovan Fuchs.


18.20  Školski sindikati nakratko su napustili razgovore s predstavnicima Vlade u ponedjeljak navečer radi međusobnih konzultacija, a neslužbeno se doznaje da im nije ponuđeno ništa novo te da se ni u jednom trenutku nije razgovaralo o sindikalnom zahtjevu za povećanjem koeficijenata od 6,11 posto u prosvjeti.

“Ponuda koju nam je dala Vlada vrlo je mala”, rekla je glavna tajnica Sindikata učitelja Ana Tuškan novinarima te dodala da se raspravlja samo o dodacima.

Neslužbeno se doznaje da je Vladina poruka toliko skromna da sindikatima nije prihvatljiva.


Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izjavila je u ponedjeljak uoči sastanka s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima da nije optimistična jer Vlada do sada nije pokazala želju za rješavanjem problema prosvjetnih radnika koji su u štrajku, iako je vrijeme da se problem riješi.

“Vidjet ćemo ponudu Vlade. Ne dijelim optimizam drugih, mislim da je vrijeme da se problem riješi, ali optimistična nisam”, kazala je Šprem uoči sastanka s predstavnicima Vlade na čelu s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem.

IPAK SE NEŠTO DOGAĐA! MIHALINEC IZAŠAO IZ ZGRADE VLADE: ‘Nadamo se da nismo ovaj puta naivni kao što smo bili’

Očekivali sastanak s Plenkovićem

Šprem i drugi čelnici obrazovnih sindikata sastaju se s Petešićem kako bi nastavili razgovore koji su započeli prošlog petka, nakon kojih su sindikalci izrazili umjereni optimizam oko mogućnosti dogovora kojim bi prestao štrajk u obrazovnom sustavu, koji je danas ušao u 31. dan.

Šprem je izjavila kako je očekivala da na sastanku bude i premijer Andrej Plenković, jer je on odgovoran za štrajk u sustavu. Poručila je kako ne zna kakva će biti nova ponuda Vlade, ali štrajk će prestati samo ako Vlada sindikatima ponudi ono što od početka traže – povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

JE LI OVO PONUDA KOJA ĆE ZAUSTAVITI ŠTRAJK? Plenković pripremio novi paket, evo za koliko bi mogle rasti plaće i kada se očekuje kraj štrajka

Izjašnjavanje učitelja i nastavnika

Kada sindikati budu imali konačnu ponudu Vlade za prestanak štrajka, najavila je, poslat će je na izjašnjavanje zaposlenima u osnovnim i srednjim školama.

Povratak na Net.hr