Play ponuda

ROČIŠTE U SPLITU / Suđenje otkrilo tajnu iz privatnog života bivšeg ministra: Lovro Kuščević se razveo, ne smatra se krivim za ono za što ga Uskok tereti

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kuščević je inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana 

9.3.2023.
10:03
Ivo Cagalj/PIXSELL
Play ponuda

Bivši HDZ-ov ministar i politički tajnik Lovro Kuščević u četvrtak je došao na splitski Županijski sud gdje mu počinje suđenje za navodne zlouporabe položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio načelnik općine Nerežišća.

Bivši ministar rekao je kako se ne osjeća krivim. Isto su rekli i njegova sada bivša supruga Zorana te preostalih četvero optuženih. Na sudu se tako doznalo kako Lovro i Zorana Kuščević više nisu u braku.

Svi su oni sjeli nasuprot predsjedniku sudskog vijeća sucu Mili Rebiću koji im sudi po Uskokovoj optužnici koja ih tereti za malverzacije sa zemljištem, ali i za sprječavanje dokazivanja.

Uskokova optužnica uslijedila je nakon istrage pokrenute u rujnu 2019. dva mjeseca nakon što je Kuščević podnio ostavku na ministarsku dužnost. Bivši ministar, ali i politički tajnik HDZ-a na udaru medija našao se zbog tvrdnji da se kao općinski načelnik nezakonito domogao četiri milijuna kuna.

Za što se tereti?

Otkriveno je među ostalim da je Kuščević inicirao izmjenu prostornog plana kako bi svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te da je šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana. 

Istraga je naknadno dva puta proširivana pa su uz Kuščevića optuženi i njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Play ponuda

Optužnica protiv njih je podignuta zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na to nedjelo, primanje mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, poticanja na prouzročenje stečaja te sprječavanje dokazivanja. 

Osim za prenamjene zemljišta, izmjene prostornog plana od kojih je samo Kuščević imao koristi, dodjeljivanje POS-ovog stana šogoru, tužiteljstvo ga tereti i za mito te nezakonitosti s nekretninama.

Nije nimalo zabrinut

Nakon što je objavljeno da je protiv Kušćevića Uskok podigao optužnicu on je medijima izjavio kako nije niti malo zabrinut te da jedva čeka dokazati svoju nevinost pred sudom. 

Prema Kaznenom zakonu službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Play ponuda

Ako je kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta zakon predviđa kaznu i do deset godina.