Play ponuda

POČELO JE VRIJEME KOLINJA; Majstor otkriva tajne zanata: / 'Prije su to radile žene, zvali su ih 'govnarice', ali sad toga više nema...'

Image

"Sve se iskoristi kod svinje, ali baš sve. Koža, nogice, papci...', kaže majstor, a osobito se vodi računa o čvarcima

1.12.2019.
13:05
Play ponuda

Došlo je vrijeme kolinja, a usprkos svim problemima, Slavonci ne daju da tradicija umre. O svakom se detalju pomno brine, noževi se oštre. Ali prije svega, meso se šalje na veterinarsku analizu, ponajprije zbog provjere na trihinelu. Radni dan je dug jer kod svinje apslolutno svaki dio treba posebno obrađivati,a redoslijed je precizan i znanje se prenosi s koljena na koljeno na mlađe generacije.

"Sve se iskoristi kod svinje, ali baš sve. Koža, nogice, papci…“, opisuje majstor za kolinje Mato Cerić.

Jedan detalj se ipak promijenio. "Crijeva su ljudi prije prali, sad žena nema. Prije su ih zvali 'govnarice', žene, znaš, ali onda se to malo povuklo pa sad moderne tvornice peru crijeva i to je lakše i za njih i za nas", rekao je Cerić za RTL.

Osobito se vodi računa o čvarcima

Bez domaće rakijice svinjokolja neće proći, a kako su čvarci 200 kuna po kilogramu, i o njima se posebno vodi računa.

Za najveće delicije, kulen i kobasice, smjesa se radi po tradicionalnoj recepturi. Domaća paprika je obavezna, a ostalo je tajna svakog majstora, koji će meso svoje kobasice, kako bi testirao, kušati poput sushija, još dok je prijesno.

Domaće je domaće, no kako se tradicija ne bi ugasila, domaćini kažu, gosti koji pomognu, za nagradu dobivaju - domaću kobasicu.

Play ponuda
Play ponuda