SVE JE SPREMNO

POČELO CIJEPLJENJE STARIJE POPULACIJE U ZAGREBU: Ako se netko ne pojavi iako je naručen, postoji i rezervna lista

Balenović je rekla da se uskoro očekuje i dolazak Modernina cjepiva koje bi po nekim prognozama moglo stići već do kraja ovog tjedna

Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb-centar, komentirala je početak cijepljenja starije populacije i osoba s kroničnim bolestima u Zagrebu.

“Drago nam je da je danas taj dan početka cijepljenja naših sugrađana starijih od 65 godina i onih s kroničnim bolestima. Sve je spremno. Dom zdravlja Zagreb-centar ima ukupno pet punktova, sveukupno u Zagrebu je 19 punktova. Svi su spremni, cjepivo je stiglo. Na ovo punktu je stiglo 1020 doza. Ovdje će raditi 35 timova cjepitelja tijekom cijelog ovo tjedna”, rekla je Balenović za N1.

DANAS KREĆE MASOVNO CIJEPLJENJE U ZAGREBU: Prvi na redu su stariji od 65 i kronični bolesnici

Moderna dolazi do kraja tjedna

“Za sve timove u ovom tjednu je stiglo cjepivo AstraZeneca po 30 doza po ordinaciji”, dodala je.

Balenović je rekla da se uskoro očekuje i dolazak Modernina cjepiva koje bi po nekim prognozama moglo stići već do kraja ovog tjedna.

“Za sve timove Doma zdravlja Zagreb-centar prijavljeno je oko 40.000 p1acijenata, ukupno je 165 timova prijavilo svoje potrebe. Za cijeli grad Zagreb prijavljeno je 400 cjepitelja i oko 85 000 pacijenata se prijavilo za cijepljenje. To su podaci od pretprošlog tjedna, a vjerujem da će u ovom tjednu također možda biti još pacijenata”, navela je Balenović.

‘DOČEKALI SMO SVJETLO NA KRAJU TUNELA’: Epidemiolog se nada visokom cijepnom obhuvatu: ‘To bi trebalo dovesti do kraja pandemije’

Postoji i rezervna lista

Balenović je pojasnila da je provedena anketa među liječnicima obiteljske medicine koji su se izjasnili žele li cijepiti pacijente u svojim ordinacijama ili na punktovima.

“Prema toj anketi, 126 timova se odlučilo da žele cijepiti na punktovima tako da je na punktovima omogućeno da tijekom dana budu četiri tima pa je tu brži proces, a u ordinacijama je oko 40 cjepitelja što se tiče našeg doma zdravlja. Općenito, što se tiče Zagreba, takva je situacija, oko 2/3 ordinacija su se odlučile provoditi cijepljenje uz punktove pri domovima zdravlja”, pojasnila je Balenović.

Balenović je komentirala kakav je postupak u slučaju da se netko od pacijenata ne pojavi na punktu za cijepljenje.

“Napravili smo jednu rezervnu listu. U tom slučaju imaju i te pacijente koji su dalje na redu pa će biti u pripravnosti”, kazala je Balenović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr