Play ponuda

POBJEDA HDZ-A NIŠTA NE MIJENJA ZA HRVATE U BIH? / 'Da postave majmuna kao nositelja liste, on bi završio u Saboru'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bosansko-hercegovački kolumnist i analitičar Dalibor Milas smatra kako je HDZ-ovo osvajanje sva tri zastupnička mjesta za dijasporu u Saboru samo odraz stanja među Hrvatima u BiH, koje, kako tvrdi

6.7.2020.
15:00
Sanjin Strukic/PIXSELL
Play ponuda

Značaj parlamentarnih izbora u Hrvatskoj za politička zbivanja u Bosni i Hercegovini varira, ali teško je reći da ima strateški važnijih festivala demokracije u regiji. Naime, hrvatski premijer daje ritam odnosa Zagreba i Sarajeva, s posebnim naglaskom na situaciju u Hercegovini. O tome svjedoči i činjenica da je HDZ ovoga puta dobio sva tri mjesta namijenjena zastupnicima dijaspore u Hrvatskom saboru.

"Republika Hrvatska će nastaviti deklarativno podupirati takozvani europski put BiH, ali će zbog predstojeće krize i borbe s koronavirusom najviše biti fokusirana na unutarnje izazove", komentirao je za Klix.ba kolumnist i analitičar Dalibor Milas te dodao da ne misli da će se nešto promijeniti u odnosima između dvije zemlje nakon još jedne pobjede HDZ-a.

Image
PLENKOVIĆ ZAHVALIO BIRAČIMA: /

'Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku'

Image
PLENKOVIĆ ZAHVALIO BIRAČIMA: /

'Ovakav rezultat nas obvezuje da nastavimo raditi za bolju i sigurnu Hrvatsku'

'Oba HDZ-a gledaju na birače kao na primitivce'

Istaknuo je da se SDP-ova kriza nastavlja, unatoč najavama da će upravo oni osvojiti izbore i da će HDZ teškom mukom moći sastaviti bilo kakvu vladu, uz pomoć manjih stranaka i "žetončića". "Ključna figura ove pobjede je novi-stari premijer Plenković koji je ovu pobjedu iznio sam na svojim leđima", kaže Milas.

Analitičar je povukao dvije paralele između bosansko-hercegovačkih Hrvata i 11. izborne jedinice, koje su iz hrvatske perspektive teško dokučive. Naime, smatra da većinu Hrvata u BiH izbori ne zanimaju te da je HDZ-ova lista za dijasporu bila uvredljiva i podcjenjivačka.

"Još se jednom pokazalo da HDZ (i jedan i drugi) na vlastiti narod gleda kao na primitivne ljude bez razuma i vlastitog 'ja' kojima mogu podvaliti najgore kandidate. Da stvar bude gora, da HDZ kao nositelja liste postavi pravog pravcatog majmuna - taj simpatični primat bi definitivno završio u Saboru. Ali to ne govori toliko o majmunu, koliko o biračima", zaključio je Milas.

Odmak od desnice i u dijaspori

Trijumf HDZ-a u dijaspori još je i veći, jer je Škorin radikal Željko Glasnović skupio svega 20,97 posto glasova, a još gore je prošla lista Mosta i Hrvatske republikanske stranke BiH sa samo 11,05 posto osvojenih glasova. U BiH ističu kako je to odraz Plenkovićeva trenda izvlačenja stranke prema centru i odmicanja od desnice, koja se sad skupila upravo oko Domovinskog pokreta i Mosta.

Play ponuda
Play ponuda