Ekspresna reakcija

PO NALOGU NATO-A: Hrvatski MIG-ovi nad Dalmacijom presreli Boeing 767 s kojim su Talijani izgubili vezu

Dva aviona MiG 21 HRZ-a i PZO-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a, između 11 i 12 sati, izvršili su presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor, izvijestio je MORH.

Kako piše Dnevnik.hr., MiG-ovi su presreli su putnički zrakoplov Boeing 767 britanske zrakoplovne tvrtke Thomson Airways, koji je letio na relaciji Manchester – Heraklion, a s kojim talijanska kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

DRAMA NA NEBU: Hrvatski MiG-ovi prepratili izraelski putnički avion Boeing 747 nakon dojave o bombi!

Nakon zapovjedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni Mig 21 poletjeli su kako bi što prije presreli i identificirali zrakoplov.

Misija presretanja ALPHA SCRAMBLE dogodila se na visini od 12.500 metara, na području Sjeverne Dalmacije. Ubrzo nakon toga uspostavljena je radio veza s civilnim zrakoplovom, koji je nakon javljanja nastavio svoj let prema Grčkoj, a dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu postrojbu na aerodrom Zagreb-Pleso. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a te se još jednom potvrdila deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr