banner

ODLAZAK IZ OKUČANA

PLJUŠTE REAKCIJE NA MILANOVIĆEV POTEZ: Ljevica ga podržava, veterani su ljuti: ‘Važniji mu je ego nego branitelji’

‘Najoštrije osuđujemo zlouporabu obilježavanja VRO ‘Bljesak’ u predizborne svrhe kao i činjenicu da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Plenković opravdavaju provokaciju ponovne promocije ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u režiji desnog krila HDZ-a’

Demokrati i HSS pozdravljaju odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da napusti obilježavanje VRO “Bljesak” zbog napisa “Za dom spremni” na majicama nekih od sudionika, a Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) drži da je uvrijedio sve branitelje.

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić ocijenio je u petak da je ministar branitelja Tomo Medved zbog “sitnih političkih interesa dopustio da prvi put ustaški pozdrav bude na službenoj državnoj ceremoniji”.

“To je sramota za svaku građanku i građana ove zemlje i pljuvanje po poginulima u VRO ‘Bljesak’. Hrvatska je već godinama talac nekolicine braniteljskih udruga na kratkom lancu HDZ-a koje se po potrebi, a najčešće pred izbore, jave i na prljav način pomažu HDZ-u da se domogne pobjede na izborima”, ocijenio je Mrsić.

ANALITIČARI SE SLAŽU: ‘Provokacija u Okučanima je sramotna, a Milanovićev potez izvrstan’; ‘Jako je pomogao Plenkoviću’

‘Problem je u poruci koja se šalje’

Smatra da su događanja u Okučanima uvertira za ono što slijedi sljedećih mjeseci te da je jasno da se protokol “pod budnim okom” ministra Medveda i “uz odobravanje premijera” Andreja Plenkovića oglušio na zahtjeve Ureda predsjednika da ne bude obilježja “Za dom spremni”.

“Nije problem u majici i vijencu, nego u poruci koja se šalje. Idu izbori i očito je da se HDZ ulaguje desnici ne bi li dobio koji glas”, poručio je, dodavši da je sramotno što će se zbog nekoliko provokatora “Bljesak” danima povezivati s pozdravom kojem nije mjesto u Hrvatskom javnom prostoru.

POLICIJA NE BILJEŽI NIKAKAV INCIDENT U OKUČANIMA: ‘S dvije osobe smo razgovarali u postaji jer je vani padala kiša’

HSS: HDZ je obljetnicu Bljeska besramno iskoristio u predizborne svrhe

“Najoštrije osuđujemo zlouporabu obilježavanja VRO ‘Bljesak’ u predizborne svrhe kao i činjenicu da predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Plenković opravdavaju provokaciju ponovne promocije ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u režiji desnog krila HDZ-a”, priopćio je HSS.

Smatraju da se tim incidentom organizatora željelo dodvoriti onima koji koketiraju s ustaštvom, a udaljili su se od HDZ-a te da je zato organizator i onemogućio prisustvovanje obilježavanju Bljeska lideru krajnje desnice Miroslavu Škori, koji oduzima glasove upravo HDZ-u.

‘Tuđman je davno prije Bljeska raspustio HOS’

“No, dopustiti da bilo tko u službenim delegacijama, uz državni vrh, nosi obilježje ‘Za dom spremni’ civilizacijsko je ponižavanje i države i njezinih građana, ali i, u prvom redu, branitelja te svih onih koji su dali živote za Hrvatsku u operaciji Bljesak”, naglasio je HSS.

“Pravdanje” da su provokatori nosili majice sa “službenim oznakama HOS-a” HSS smatra podvalom jer je predsjednik Franjo Tuđman davno prije Bljeska raspustio HOS, osudivši pokušaje stvaranja paravojske i sam, nedvojbeno, fašistički pozdrav.

Sugestije, kažu, da je Milanović “trebao ignorirati provokacije te nakon sudjelovanja u protokolu osuditi izrežiranu predstavu, dokazuje kako vlast HDZ-a i partnera pokušava filoustaštvu dati pravo građanstva”, drži HSS.

BAUK PODRŽAO MILANOVIĆEV POTEZ U OKUČANIMA, I NE SAMO TO: ‘Ako se ovo ponovi treba narediti i Hrvatskoj vojsci da ode!’

UDHOS: U Jasenovcu je uvrijedio HOS-ovce, bijegom iz Okučanima sve branitelje

S druge strane, Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) mišljenja je da je Milanović izjavom u Jasenovcu da Spomen ploču poginulima “treba maknuti, negdje baciti, jer nema veze s Domovinskom ratom” uvrijedio HOS-ovce i njihove obitelji, a da je danas bijegom iz Okučana uvrijedio sve hrvatske branitelje.

Dvojica veterana Domovinskog rata, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada Krešimir Maretić i predsjednik Udruga specijalne policije Goran Maras u znak potpore ratnim suborcima HOS-a odjenuli su majice sa znakom udruge HOS-a, objašnjava predsjednik Saveza UDHOS Borislav Barišić.  Udruge HOS-a su legalno i legitimno registrirana pri tijelima vlasti RH te je to učinjeno u vrijeme premijera Ivice Račana, istaknuo je.

“On u Okučanima nije bio privatna osoba nego vrhovni zapovjednik koji se došao pokloniti poginulim hrvatskim ratnicima. A nije to učinio. Važniji mu je bio njegov ego, nego 51 poginuli hrvatski branitelj”, smatra Barišić. U tom kontekstu, istaknuto je, pozdravljamo izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da svi koji su dali život za Hrvatsku zaslužuju poštovanje.

POLICIJA RAZGOVARALA S BRANITELJIMA:’‘Pitao sam Milanovića zar ga nije sram, odgovorio mi je ‘marš’; ‘Morao bi pripaziti na ponašanje’

Zastava HOS-a na raznim komemoracijama i dok je Milanović bio premijer

UDHOS podsjeća da je zastava HOS-a bila na raznim komemoracijama, kao i na 20. obljetnici Oluje 2015. godine, kada je Milanović bio premijer, ali i na to da je Vijeće za suočavanje s prošlošću preciziralo da se obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti u kontekstu Domovinskog rata i na prigodnim obilježavanjima.

“Zastava HOS-a uvijek je Vukovarskoj koloni, na komemoraciji u Škabrnji, prigodom sjećanju na obranu Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje… Zastava HOS-a bila je na Mimohodu u Zagrebu  2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer, a organizator Ministarstvo obrane koje tada vodio ministar Ante Kotromanović.” “Ako Milanović to ne zna, netko od savjetnika trebao ga je podsjetiti. Ako ćemo se sramiti znakovlja pod kojim se ginulo braneći zemlju, onda ta zemlja nema budućnosti”, upozorio je Barišić, poručivši Milanoviću neka se srami.

Ta je udruga branitelja istaknula je da se samo zajedništvom mogli poraziti agresore i osloboditi Hrvatsku.

JOŠ REAKCIJA NA MILANOVIĆEV ČIN: Vrdoljak ga potpuno razumije; Suverenisti kažu da HDZ i SDP opet svađaju narod

Povratak na Net.hr