AMBICIOZNA REKONSTRUKCIJA?

PLENKOVIĆEVA KADROVSKA KRIŽALJKA: Smijenio je sve ministre iz RTL-ove ankete osim jednog, udovoljio svima osim – HDZ-u

Premijer Plenković maknuo je sve ministre čiju su smjenu zagovarali javnost, oporba i mediji osim Milana Kujundžića

Premijer Andrej Plenković smjenio je gotovo sve ministre čiju su smjenu zagovarali mediji, javnost i oporba. U najvećoj rekonstrukciji Vlade u hrvatskoj povijesti smjenu je, od onih o čijoj se smjeni spekuliralo, preživio samo Milan Kujundžić.

Zanimljivo je kako se smijenjeni ministri gotovo pa poklapaju sa RTL-ovom anketom o ministrima koji bi trebali otići. Odnosno, nije smijenjen samo spomenuti ministar zdravstva.

KAOS U HDZ-U, ĐAKIĆ POLUDIO ZBOG SMJENE TOLUŠIĆA: Bacao se po hodniku i psovao; ‘Nema argumenata za to. On je najbolji ministar’

Brojne promjene

Ministricu obitelji Nadu Murganić naslijedit će Vesna Bedeković. Rođena je 1966. u Bjelovaru, trenutačno je saborska zastupnica, a ima bogato iskustvo rada u osnovnim školama i na fakultetima.

Tomislav Tolušić više nije ministar poljoprivrede. Njegovo mjesto će zauzeti njegova državna tajnica Marija Vučković, 45-godišnjakinja iz Ploča. Inače je magistra iz područja međunarodne ekonomije i pjevačica u ženskoj klapi. Na mjesto ministrice Gabrijele Žalac dolazi dosadašnji ministar rada Marko Pavić. Na njegovo mjesto će doći ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović, sin Marijana Aladrovića, nekadašnjeg požeško-slavonskog župana.

Ministar državne imovine postaje ekonomist Mario Banožić, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će Gordan Grlić Radman, 61-godišnji diplomat, trenutačno veleposlanik u Njemačkoj i rođak Mate Granića. Nova imena bi još trebao potvrditi Sabor, a potpredsjednici Vlade postat će Davor Božinović i Zdravko Marić. 

ANALITIČARI OGOLILI PLENKOVIĆEVU SMJENU MINISTARA: ‘Ideja je napraviti rekonstrukciju HDZ-a, ali s nekim drugim na čelu stranke’ 

Plenković zadovoljio sve, osim HDZ-a

U RTL-ovom istraživanju objavljenom u srpnju, najviše građana izjasnilo se kako Vladu treba napustiti Lovro Kuščević. Nakon njega slijede Kujundžić, Žalac, Pavić, Murganić, Goran Marić i Tolušić.

Ministar Pavić je napustio svoje ministarstvo, ali će postati novi ministar EU fondova. Kujundžić ostaje na poziciji, a sve ostale je Plenković odlučio maknuti.

Čini se kako je Plenković zadovoljio mnoge, ali ne i svoje stranačke kolege. U HDZ-u, prema neslužbenim informacijama, vlada veliko nezadovoljstvo zbog smjena ministara, pogotovo ministra poljoprivrede Tolušića kojeg je gorljivo, na momente i vulgarno branio utjecajni stranački senator Josip Đakić.

Povratak na Net.hr