NA POMOLU NOVA KRIZA?

ŠTROMAR ZABEZEKNUT NA PRESICI: ‘Nisam znao da je premijer odobrio ‘Za dom spremni’, HNS-u je to neprihvatljivo’

Burno jutro na hrvatskoj političkoj sceni obilježeno je odlukom o premještanju spomen-ploče HOS-a postavljene u Jasenovcu, na kojoj se nalazi sporni pozdrav ‘Za dom spremni’.

Predstavnici HOS-a održali su konferenciju za medije na kojoj su potvrdili nagađanja da će spomen-ploča za 11 palih boraca podignuta u Jasenovcu biti premještena na područje Trokuta u Novskoj. Također su kazali kako su jučer primili rješenje Ministarstva uprave o mogućnosti da se sve udruge HOS-a registriraju sa znakovljem i grbom HOS-a čiji je sastavni dio i sporni pozdrav ‘Za dom spremni’.

PLENKOVIĆ NA IZVANREDNOJ PRESICI: ‘Danas je riješen samo prvi dio problema s HOS-ovom pločom. ‘Za dom spremni’ meni je neprihvatljiv’

SKINUTA PLOČA S USTAŠKIM POZDRAVOM U JASENOVCU: ‘Ploče nam skidaju oni koji su pobili hrvatske sinove’

Za vrijeme trajanja konferencije za medije, presicu je održao i potpredsjednik u Vladi i koalicijski partner, HNS-ov Predrag Štromar koji je najprije predstavio rezultate natječaja za subvencionirane stambene kredite, a potom se osvrnuo na premještanje spomen-ploče HOS-a iz Jasenovca u Novsku te kazao kako pozdrav ‘Za dom spremni’ HNS-u nikako nije prihvatljiv.

Potom je jasno dao do znanja da ne zna ništa o rješenju Ministarstva uprave u kojem se navodi da se sve udruge HOS-a mogu registrirati s HOS-ovim znakovljem i pozdravom ‘Za dom spremni’.

‘Nećemo podržati kada dođe zahtjev da on ostane. Sigurno neće biti mjesta tom pozdravu na grbovima udruga. Držim i stojim iza toga da ovom pozdravu nema mjesta u Republici Hrvatskoj i da to treba riješiti Vlada novim zakonom. Vrijeme je da se prestanemo baviti prošlošću i okrenemo se budućnosti. Nisam znao da je odobren ovaj znak, odnosno pozdrav ‘Za dom spremni’, poručio je.

‘Kada se donese zakon sigurno neće biti mjesta tom grbu i pozdravu’, rekao je.

Na pitanje je li taj stav HNS-a iznio premijeru i je li se premijer složio s njim, Štromar je kratko kazao ‘da’, a potom dodao kako ne vjeruje da će Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću donijeti odluku o ovom pozdravu prije ožujka.

Povratak na Net.hr