VRUĆA RADNA SUBOTA U SABORU, OPORBA NAPALA PREMIJERA: / 'Autor proračuna je Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa!'

Andrej Plenković sa suradnicima Saboru predstavlja državni proračun za iduću godinu te projekcije za 2018. i 2019. godinu. Očekuje se da će rasprava trajati cijeli dan

10.12.2016.
10:31

NOVO 15:43 Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u subotu je, u saborskoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, izrazio sumnju u Vladinu projekciju gospodarskog rasta od 3, 2 posto.

Ako se to ostvari, za sljedeći vas Božić pozivam na ručak, poručio je HDZ-ovim zastupnicima koji su hvalili proračun, kojeg Vlada temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, a što Lovrinović drži vrlo optimističnim.

Upozorava da je, primjerice, Povjerenstvo za fiskalnu politiku izrazilo zabrinutost jer nije razrađen alternativni scenarij ako rast BDP-a ne bude 3, 3 posto.

Predloženi je proračun, u ime Kluba HDZ-a, hvalila Grozdana Perić.

Možemo biti prezadovoljni da smo, ipak, stvorili proračun u kojemu su pretpostavke za podizanje izvoza i smanjenje uvoza, pokazalo se i da BDP raste, iako je Vlada kritizirana da nema viziju, odgovara Perić na kritike oporbe.

Zadovoljna je što je nastavljen pad udjela javnog duga u BDP-u sa 86,8 posto na 82 posto. To je važna poruka za rast kreditnog rejtinga, ističe zastupnica.

Oporbene kritike Lovrinović naziva “običnom kamilicom”, kaže da se iz njih vidi da je oporba bezidejna, jer su i proračuni njenih vlada rađeni po istom obrascu.

Najopasnijom bolešću Hrvatske, zastupnik označava rastuće kamate na javni dug, sada iznose skoro 12 milijardi kuna ili deset posto proračuna, pa nudi rješenja.

U HNB-u na kapitalskom računu je 16 milijardi kuna, tu je kumulirana dobit Banke od osnivanja do danas. Na računu bi trebalo biti najviše šest milijardi, dakle imamo 10 milijardi koje se mogu iskoristi za ova, najteža vremena, navodi zastupnik.

Tvrdi da se prihodi proračuna mogu povećati i tako da se 160 milijardi kunskog javnog duga refinancira jeftinijim kreditima, čime bi se uštedjelo 4,8 milijardi kuna.

Ana Marija Petin (HSS) za proračun kaže da je tipičan za nadolazeće lokalne izbore. U njemu se dijeli šakom i kapom, a ne pita od kuda će se sredstva namaknuti.


13:30 Glavne oporbene stranke, SDP i HNS, imale su danas brojne primjedbe na državni proračun za iduću godinu što ga je Saboru predstavila Vlada premijera Andreja Plenkovića, tvrde da je proračun prenapuhan i nerealan, a da se kroz ključne Vladine financijske dokumente ne nudi vizija razvoja Hrvatske.

Proračun je prenapuhan, složen tako da ispunjava političke, a ne ključne, razvojne ciljeve države, ocijenio je zastupnik SDP-a i predsjednik te stranke Davor Bernardić.

Pozitivne gospodarske pokazatelje Bernadić pripisuje bivšoj, SDP-ovoj Vladi. Deficit pada zato jer je ostavljen na dobrim temeljima rasta prošle Vlade, tvrdi zastupnik žaleći što izostaje razgovor o budućnosti Hrvatske.

I HNS-ov čelnik Ivan Vrdoljak tvrdi da Vlada nema jasne vizije gdje bi Hrvatska trebala biti u skoroj budućnosti, 2025. godine.

Više od proračuna, brinu me Projekcije za 2018. i 2019, godinu, Hrvatska ostaje uvozna zemlja, bez jasnog razvoja industrije, broja zaposlenih i jasne vizije gdje bi Hrvatska trebala biti 2025. godine, rekao je Vrdoljak.

Bernardić se čudi što "Vlada iz istog sastava" u istoj godini predstavlja potpuno različit proračun. "Prije samo deset mjeseci, kad je bivša Vlada iz istog sastava predstavljala proračun za ovu godinu, slušali smo o rezovima, fiskalnoj konsolidaciji, štednji ...danas ista Vlada, u istoj godini, nudi potpuno različit proračun, kao da mu je autor Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa", ustvrdio je SDP-ov zastupnik.

Ispravio ga je HDZ-ov Željko Reiner: "Valjda ste u predizbornoj groznici zaboravili da je to jedna druga Vlada, ona je složena od istih stranaka, ali druga Vlada".

Vrdoljak je komentirao i Vladin plan deficita državnog proračuna za iduću godinu od 6, 8 milijardi kuna te upitao što će se dogoditi ako za godinu dana bude 8, 5 milijardi. Hoće li ministar financija ili premijer snositi neku odgovornost?, zanima zastupnika.

Gordana Marasa (SDP) zasmetalo je što proračunsku raspravu u sabornici ne prati premijer Andrej Plenković. Treba izbjegavati predstave, premijer je iskoristio Sabor kao pozornicu i nakon samo sat vremena otišao na stranački sastanak u Trakošćan, prozvao je Maras premijera.

Saborsku raspravu o državnom proračunu za 2017. prate brojne replike, na Bernardićevo izlaganje bilo ih je 20-ak, pa su u tri sata rasprave svoje stavove iznijela samo dva, od 11 prijavljenih klubova.


11:30 Bernardiću je na opasku o tome da se u Hrvatskoj teško diše odgovorio HDZ-ov Josip Borić. Poručio mu je da, ako teško diše, uzme Bronhi te dodao da je predstavljeni proračun za 2017. upravo to, Bronhi.


11:27 - 'Premijer Plenković je rekao da je proračun složen tako da ispunjava političke ciljeve. On treba biti složen tako da ispunjava ključne ciljeve za Hrvatsku, a ne one političke', zaključio je Bernardić.

'Vlada je odlučila biti rastrošna, ali i odlučiti ignorirati dogovore sa sindikatima', rekao je Bernardić i dodao da će se proračun preliti preko leđa najslabijih.

11:25 - Šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da ni 17 godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika zemlja još uvijek ne diše lako. Osvrnuo se na ljude koji teško žive u Slavoniji.

'Slavonija bi mogla hraniti cijelu Hrvatsku, a ne hrani ni samu sebe. Proračunom se produbljuju nejednakosti.Gospodarski deficit trebao je biti manji nego ikad, ali ako se predikcije ne ostvare, on može biti veći nego ikad. Jedina reforma koja je predstavljena je ona reformu u kojoj se priča kako da se uzme, a ne kako da se stvori. Odbili ste naš prijedlog da se smanje plaće političara i povećaju plaće radnicima', rekao je Bernardić.

11:10 SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić također se javio za riječ. "Spomenuli ste konzervativno planiranje proračuna, a povećavate prihode. Kad smo u mjerama prekomjernoga deficita, vi proračun nazivate konzervativnim, a to me podsjeća na 2007. i bijeg u Celovec. Možda će i ovoga puta doći do bijega, a mi ćemo imati premijerku i njezinu grah ili krumpir salatu te krizni porez", rekao je Hajdaš Dončić, a javlja N1.

"Što se tiče vaših aluzija, tko voli krumpir salatu, neka je jede, a kriznoga poreza neće biti", rekao je Plenković.

Plenković mu je odgovorio. "Jeste li vi u oporbi ili vlasti? Ne razumijem u kojem smjeru idete. Nije proračun skockan, on je rađen smireno i s pojasom", odgovorio je Plenković.


11:05 "Proračun je kao uštimani Golf dvojka pred registraciju", kazao je Tomislav Žagar koji je iz SDP-a prešao u Klub zastupnika Mosta, koji je dodao da bi, kad bi morao proračun opisati jednom riječju, kazao da je on "skockan". "Ministar Marić može i dalje mutiti šećernu vodu i mazati gume da budu sjajnije. Pripazite na vožnju i pokrenite reforme", rekao je Žagar.

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović također je kritizirao proračun. "Vi ste u izlaganju izrekli parolu o važnosti obrazovanja, a radi se o šarenoj laži i obmani. U sredstvima za obrazovanje, većina sredstava su decentralizirana i ne radi se o nikakvom povećanju", rekao je Jovanović.


11:00 Nakon što je premijer Andrej Plenković u Saboru predstavio prijedlog proračuna, za riječ je javio bivši SDP-ov ministar Gordan Maras, koji ga je kritizirao.

"Vaše izlaganje je bilo flah i lišeno emocije. Kao da ni sami ne vjerujete u ono što govorite. Ja ću vam prenijeti ono što meni govore građani. Trošite novac koji nemate, rasterećujete poduzetnike, a porezni prihodi su viši", rekao je Maras premijeru.

Plenković mu je odmah odgovorio. "Što vi mislite, da ću se ja inspirirati vama? O proračunu se govori trezveno. Nemojte mi prodavati demagogiju. Proračun je rađen trezveno i ispunit će naše ciljeve", odgovorio je premijer, javlja N1.


Minutom šutnje, Hrvatski sabor danas je odao počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, koji je umro 10. prosinca prije 17 godina.

Sjećanju na predsjednika Tuđamana priključio se i premijer Andrej Plenković koji u subotu sa suradnicima Saboru predstavlja državni proračun za iduću godinu te projekcije za 2018. i 2019. godinu.

Rasprava o proračunu za 2017.

Proračun za iduću godinu planiran je s prihodima u iznosu od 121,6 milijardi kuna, rashodima od 128,4 milijarde kuna te deficitom u iznosu od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Proračun za 2017., prvi koji je predložila Vlada premijera Andreja Plenkovića, temelji se na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, u što su uračunati učinci porezne reforme koja će se primjenjivati od iduće godine. Plenković tvrdi da je proračun za iduću godinu realan, a opovrgnuo je tvrdnje oporbe o tome da je proračun prenapuhan. Na predstavljanje je stigla cijela Vlada, javlja N1.

Amandmani na proračun mogu se podnositi do donca saborske rasprave, a u proceduru će se uputiti samo amandamni sastavljeni u skladu sa zakonom o proračunu, napomenuo je predsjednik Sabora Božo Petrov.

Plenković: Proračun je bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti

Premijer Andrej Plenković predstavio je Hrvatskom saboru državni proračun za iduću godinu, ističući da predloženi proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti.

Predloženi proračun uključuje ostvarivanje bitnih političkih ciljeva koje sam predstavio u programu rada svoje Vlade, uz istovremeno poštivanje objektivnih makroekonomskih ograničenja koja moramo respektirati u vođenju makroekonomske politike, rekao je premijer.

Pojasnio je kako to konkretno znači da se ukupan proračunski manjak zadržava značajno ispod tri posto BDP-a, konkretno na razini od 1,9 posto BDP-a.

Kad se tome dodaju izvanproračunski fondovi i lokalna država, tada se planirani proračunski manjak dovodi na razinu od 1,6 posto BDP-a, naglasio je Plenković.

Takav proračunski rezultat, pojašnjava, omogućava da se nastavi pad udjela javnog duga u BDP-u i osnaže hrvatski argumenti za izlazak iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, a ujedno i rast kreditnog rejtinga.

S druge strane, osigurano je porezno rasterećenje i definirana struktura rashoda koja pokazuje Vladinu odlučnost u realizaciji društvenih i političkih ciljeva, prije svega u području demografske obnove, ali i poštivanja zaposlenika za koje su predviđena sredstva za povećanje plaća, i to po prvi put nakon 2009. godine.

Vlada, je, naglašava premijer, vodila računa i o zaštiti prava i dostojanstvu hrvatskih branitelja.

Stoga ovaj proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti, uz istodobno jačanje fiskalne stabilnosti i održivosti, naglasio je Plenković.

Podsjetimo, jučer je novi šef SDP-a Davor Bernardić upozorio da će državni proračun za 2017. dovesti do daljnjeg zaduživanja Hrvatske i eksplozije javnoga duga.

'Hrvatska pleše na rubu, a prijedlogom ovog državnog proračuna troši se ono što nemamo', izjavio je Bernardić jučer nakon konstituirajuće sjednice novog Predsjedništva SDP-a.

Očekuje se da će rasprava o proračunu trajati cijeli dan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali