banner

SASTANAK U BERLINU

PLENKOVIĆ SE SUSREO S MERKEL, ONA POHVALILA HRVATSKU POLICIJU: ‘Radite odličan posao na granicama’

Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu

Hrvatska i Njemačka će u nekoliko idućih mjeseci potpisati akcijski plan o jačanju političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, objavili su njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković u Berlinu.

“Akcijski plan je u pripremnoj fazi i sada radimo na detaljima“, rekla je Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Hrvatski premijer je pojasnio da će se plan potpisati u sljedećih nekoliko mjeseci na razini ministara vanjskih poslova.

“Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka kojeg naša dva ministarstva vanjskih poslova već dulje vrijeme pripremaju kako bismo formirali teme i grupe tema kao okvir suradnje koji će još poboljšati suradnju s Njemačkom koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku. Dakle, neka vrsta hodograma naših odnosa s Njemačkom“, rekao je dok se obraćao pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Dobri odnosi Njemačke i Hrvatske

“Želimo iskoristiti dobre odnose između naših dviju zemelja kako bi im na političkom, gospodarskom i kulturnom planu dali novu strukturu“, dodao je Plenković.

Merkel je podržala nastojanja Hrvatske za ulazak u Schengensku zonu. “Mislim da se krećemo u dobrom smjeru i Njemačka vrlo pozitivno gleda na hrvatsku želju za ulazak u Schengenski prostor“, izjavila je kancelarka.

“Radite odličan posao na granicama i želim vas pohvaliti” rekla je njemačka kancelarka, prenosi N1.

Kada su u pitanju moguće promjene granica na Balkanu, Hrvatska je oprezna jer bi to moglo imati utjecaja i na susjedstvo, rekao je Plenković.

S time se slaže i Merkel koja je proteklih tjedana nekoliko puta naglasila potrebu ne mijenjanja granica na zapadnom Balkanu.

Prije susreta s kancelarkom, Plenković se susreo s predstavnicima Njemačke trgovinske i gospodarske komore.

Dvodnevni radni posjet nastavlja razgovorima u medijskoj kući Axel Springer koja izdaje najtiražniji njemački dnevni list Bild.

Održat će predavanje u zakladi Kornad Adenauer

Nakon toga će u demokršćanima bliskoj zakladi Konrad Adenauer održati predavanje na temu “Hrvatska i budućnost EU-a“.

Plenković posjet završava večeras razgovorom s ministrom gospodarstva i energetike Peterom Altmeierom.

Povratak na Net.hr