NE PRIHVAĆA KRITIKE

PLENKOVIĆ IZGUBIO ŽIVCE ZBOG NOVINARSKOG PITANJA: ‘Kolega, odite vi na izbore, pobijedite, pa onda planirajte proračun!’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirajući u Saboru kritike na prijedlog Državnog proračuna za 2017. rekao je da će proračun biti održiv, da je kvalitetan i racionalan, da odražava dobre trendove u 2016. i ide za smanjenjem deficita, koji će biti niži od ovogodišnjeg.

Pokazali smo vrlo trezvenu i racionalnu politiku po svim resorima, uvažavajući poreznu reformu, makroekonomske pokazatelje i naše okruženje i očekujemo da proračuin ispuni političke ciljeve iz Vladinog programa kada je riječ o ciljevima u demografskoj politici, gospodarstvu, poduzetništvu, obrtu. Treba ga gledati u paketu s usvojenom poreznom reformom i prema određenim ciljevima za koje smo smatrali da su bitni, rekao je premijer u izjavi novinarima nakon predstavljanja proračuna.

VRUĆA RADNA SUBOTA U SABORU, OPORBA NAPALA PREMIJERA: ‘Autor proračuna je Bijeli zec iz priče o Alisi u zemlji čudesa!’

‘Poslali smo jasnu poruku i braniteljima’

Naveo je kako su prvi put nakon pet godina povećana sredstva za Oružane snage. NATO traži dva posto, a mi smo sada na 1,23 posto BDP-a; poslali smo jasnu poruku da želimo investirati u kvalitetu uvjeta života i rada, hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika, rekao je.

 

Poslali smo jasnu poruku hrvatskim braniteljima, ali tu su i ostali aspekti, rekao je i naveo zaposlenike u državnim i javnim službama, umirovljenike, kompenzacijske mjere, decentralizirana sredstva pomoći jedinicama lokalne samouprave. Proračun je usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini i poljoprivrede i ruralnog razvoja, svi ministri imaju jasne naloge na koji način trebaju raditi, istaknuo je premijer.

Novinari su ga pitali jesu li u sklopu povećanja sredstava za branitelje uračunate i mirovine za pripadnike HVO-a. O tim će se pitanjima raspravljati kada se bude raspravljalo i o jedinstvenom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, a taj je zakon, kaže Plenković, još u fazi izrade. Dodao je i da su u tijeku pregovori sa sindikatima javnih službi o povećanju plaća.

Sastanak sa županika

Najavio je za 19. prosinca sastanak sa svim županima i dodao kako u čitavom mandatu žele zajednički pratiti prioritete na županijskoj razini s onim što radi središnja vlast i vrijednost koju možemo dobiti povlačenjem sredstava iz Europske unije.

Smatramo da ćemo na prihodovnoj strani imati odgovarajuća sredstva, a na rashodovnoj strani biti racionalni i servisirati međunarodne obveze, kazao je premijer.

Mirogoj

 

Nezgodno pitanje

Na pitanje novinara RTL-a Hrvoja Krešića kako to da rashodi proračuna rastu u godini za koju svi već godinama upozoravaju da će biti najteža zbog niza obveza koje dospijevaju na naplatu, premijer je kazao: “… Nemojte raditi spin da je deficit veći nego što je bio ove godine, deficit je manji, radi se o transferu sredstava iz EU proračuna u hrvatski proračun. Kolega Krešiću, odite vi na izbore pa pobijedite, pa onda planirajte proračun…”, piše N1.

Na rashodovnoj strani ćemo biti racionalni, servisirat ćemo sve obveze, to je sve predviđeno, prema tome, nema niti jedne slabe točke, dodao je Plenković, piše Večernji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr