NASTAVAK OPSKRBE PLINOM

PLENKOVIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI O PETROKEMIJI: ‘Danas će se normalizirati proizvodnja’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se javnosti o situaciji u Petrokemiji, nakon što je Prvo plinarsko društvo noćas obustavilo isporuku plina te je zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka.

Podsjetimo, u kutinsku Petrokemiju jučer je stigao i službeni dopis kako Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina i zbog toga je u noći s četvrtka na petak zaustavljena proizvodnja u glavnom pogonu amonijaka, kako ne bi bilo neželjenih posljedica. Stožer za obranu Petrokemije uputio je jutros pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

PETROKEMIJA NOĆAS ZAUSTAVLJA PROIZVODNJA AMONIJAKA: ‘Dug smo reprogramirali, ali to očito nije urodilo plodom’

Plenković: Dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina

‘U svjetlu okolnosti i odnosa koje Petrokemija ima s PPD-om kao glavnim dobavljačem plina, mi smo danas dogovorili da PPD nastavi s opskrbom plina. Danas će se normalizirati proizvodnja u Petrokemiji. Apeliram na sindikate i sve zaposlenike da normalno nastave sa svim aktivnostima. To je ukonačnici važno i za hrvatsku poljoprivredu. Vlada RH spremna je kao većinski vlasnik angaćirati se na pronalaženju sredstava koja bi omogućila dodatnu likvidnost Petrokemije, a u budućnosti nas očekuje dugotrajan proces restrukturiranja kako bi se održala dugotrajna održivost’, rekao je Plenković.

“Petrokemija proizvodi ključna, bitna mineralna gnojiva. Država će se angažirati na pronalaženju sredstava za likvidnost Petrokemije, a slijedi restrukturiranje i dokapitalizacija’, kaže Plenković.

Restrukturiranje će zahtijevati cjelokupnu analizu nekoliko ministarstava, kaže premijer i dodaje da ne želi spekulirati s iznosom potrebnim za dokapitalizaciju.

Vujnovac iz PPD-a je rekao kako je PPD u više navrata stao iza Petrokemije kako ne bi bilo štete.

‘Danas smo opet stali uz bok Petrokemiji i djelujemo tako da se ne nanese dodatna šteta Petrokemiji i hrvatskom gospodarstvu’, rekao je Vujnovac.

Na pitanje o visini duga države PPD-u, odgovara:

“Što se tiče duga vlasnika Petrokemije, on je preko 300 milijuna. Sad smo dali vremena vlasniku i Petrokemiji da u narednom periodu stabilizira poslovanje da ne izlaže PPD rizicima’, odgovorio je Vujnovac.

‘Želimo biti spremni za sve scenarije’

Na vijest o obustavi isporuke plina u četvrtak navečer aktiviran je Stožer za obranu Petrokemije. Takvu su odluku donijela tijela Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, Sindikata DEMOS-HUS i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije, koji zajednički čine Stožer.

“Iako nema mjesta panici, želimo biti spremni za sve scenarije. Iako smo najveći potrošač plina, opskrba još nije trajno riješena. Dug za plin je bio reprogramiran, ali očito ta inicijativa nije urodila plodom. Već u petak ujutro obratit ćemo se pismom Vladi, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću, te ministrima Martini Dalić, Goranu Mariću i Zdravku Mariću, s jednim temeljnim pitanjem: Što dalje s Petrokemijom,” rekao je za Hinu glasnogovornik Stožera i glavni povjerenik EKN-a Davor Rakić.

Ddugoročni problem Petrokemije tri dosadašnje vlade nisu uspjele riješiti i posljednji je čas da se Vlada o tome očituje, poručio je.

“Inače, na zalihama imamo dovoljne količine mineralnih gnojiva i u isporuci tržištu neće doći do zastoja.” kazao je Rakić.

Za početak idućeg tjedna najavio je konferenciju za novinare, na kojoj će biti detaljnije riječi o razlozima aktiviranja Stožera.

Predsjednik Uprave Đuro Popijač je izrazio uvjerenje kako je riječ samo o privremenom prekidu isporuke od strane PPD-a, dok će INA nastaviti isporuku kao i dosad. On je novinarima potvrdio kako je u stalnom kontaktu s Vladom oko postupka restrukturiranja, pa se očekuju povoljna rješenja.

Stožer za obranu Petrokemije uputio pismo Vladi

“Unatoč naporima koji se ulažu u razrješenje nezavidne situacije u kojoj se tvrtka već dulje vrijeme nalazi, vaša je Vlada već treća u nizu koja ne donosi odluke nužne za očuvanje strateški značajne proizvodnje čiji je utjecaj na ukupno gospodarstvo RH sve samo ne zanemariv”, navodi se u pismu Stožera premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima zaduženima za gospodarstvo.

Stožer navodi da se Vlada RH kao većinski vlasnik Petrokemije mora žurno izjasniti što, kako i kada kani učiniti u cilju osiguravanja stabilnosti poslovanja Petrokemije.

“Uprava i Nadzorni odbor ne mogu bez vas kao većinskog vlasnika donositi strateške odluke. Taj je dio posla na vama, a vremena više jednostavno nema”, stoji u pismu.

Navodi se i kako su iz Stožera nebrojeno puta upozoravali na značaj održanja poslovanja Petrokemije za ukupno gospodarstvo, ali osim “deklarativne prigodničarske podrške i jalovih sastanaka ništa se nije dogodilo i nikakve strateške odluke nisu donesene”.

Stožer smatra kako bi Vlada više energije i odlučnosti morala pokazati u rješavanju problema Petrokemije, stoga predlažu sastanak vlasnika, dobavljača plina i kreditora Petrokemije s ciljem osiguranja nužne likvidnosti za opstanak i stabilizaciju proizvodnje u Kutini.

Stožer također zahtijeva hitno donošenje strateške odluke o položaju i budućnosti Petrokemije, s obzirom na nezavidno stanje hrvatske poljoprivrede. Na kraju pisma navodi se kako radnici Petrokemije i građani Kutine neće šutke gledati kako se uništavaju njihova radna mjesta, gasi proizvodnja i ugrožava egzistencija grada i kraja.

Povratak na Net.hr